Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITNIKU/CI LjUDSKIH PRAVA I SLOBODA CRNE GORE: Venecijanska komisija i Evropska komisija protiv rasizma i netrpeljivosti smatraju da Zaštitnik treba da se bira i razrješava dvotrećinskom, a ne prostom većinom u Skupštini

27.09.2017.


Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore treba birati kvalifikovanom većinom, smatra Ombudsman Šućko Baković, navodeći da treba unaprijediti i postupak predlaganja kandidata za tu funkciju.

Venecijanska komisija i Evropska komisija protiv rasizma i netrpeljivosti (ECRI) smatraju da Zaštitnik treba da se bira i razrješava dvotrećinskom, a ne prostom većinom u Skupštini.

Baković je ukazao da je od dolaska u Instituciju njegov stav da Ombudsmana treba da bira Parlament kvalifikovanom većinom.

"Prilikom donošenja novog Zakona o Zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda Crne Gore ("Sl. list CG", br. 42/2011 i 32/2014 - dalje: Zakon) 2011. godine stav Venecijanske komisije je bio prisutan ali to rješenje se nije moglo ugraditi u Zakon jer Ustav Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav) u tom smislu nije mijenjan", ukazao je Baković.

On ističe da se, i pored ovog Ustavnog ograničenja, još tada lično i sa zamjenicima zalagao da postupak predlaganja kandidata za Zaštitnika treba učiniti transparentnijim i da Ustav u tom smislu ne može biti smetnja.

"To je podrazumijevalo da Predsjednik Crne Gore prilikom predlaganja kandidata započne postupak najmanje 60 dana prije isteka mandata aktuelnog Ombudsmana i da sprovede postupak konsultacije sa NVO sektorom, naučnim i stručnim institucijama. Međutim, čvrsti stav zakonodavstva bio je da to ne može biti predmet Zakona, s obzirom na Ustavno rješenje", ukazao je Baković.

On je podsjetio na ranije iznešen stav na Pravnom fakultetu u Podgorici, povodom petogodišnjice donošenja Ustava (u toku njegovog prvog mandata), kada je saopštio da bi Ustav trebalo mijenjati i definisati da se Ombudsman i sudije Ustavnog suda biraju kvalifikovanom većinom.

Kako je naveo, izmjenama i dopunama Zakona 2014. godine unaprijeđeno je zakonsko rješenje u vezi sa postupkom predlaganja kandidata za Zaštitnika.

Predviđeno je da "Predsjednik Crne Gore u postupku utvrđivanja predloga kandidata obavlja konsulacije sa naučnim i stručnim institucijama i NVO sektororm čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda i da se postupak počinje najkasnije 60 dana prije isteka mandata aktuelnog Zaštitnika".

"Smatram da je i ovo zakonsko rješenje moglo biti bolje i da ga treba unaprijediti, u smislu da bi Predsjednik prije predlaganja kandidata trebalo da objavi javni poziv, kako bi pojedinci i sva zainteresovana javnost mogli inicirati predloge. U skladu sa takvim rješenjem, Predsjednik bi bio u poziciji da sprovodi postupak konsultacija o više kandidata i opredijeli se za najboljeg", rekao je Baković.


IZVOR: Vebsajt CdM, 24.09.2017.


Naslov: Redakcija