Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE NE TESTIRA MESO NA KORONU: Ne postoje naučni dokazi da hrana može biti uzrok prenosa virusa

27.08.2020.


Ne postoje naučni dokazi da hrana može biti uzrok prenosa korona virusa, te se stoga i ne testira, rečeno je Pobjedi iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Američki CNN nedavno je objavio informaciju kako su Kinezi pronašli virus kovid-19 u smrznutoj piletini iz Brazila. Naveli su da je uzorak smrznutih pilećih krila uvezenih iz Brazila bio pozitivan na korona virus u južnokineskom gradu Senzenu. Nije objavljeno i koje proizvođač spornog mesa.

“Uprava zabezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u kontinuitetu prati situaciju i preporuke relevantnih međunarodnih organizacija u vezi sa korona virusom (kovid-19) koji pogađa veliki broj zemalja širom svijeta. Prema saznanjima Evropske agencije za bezbjednost hrane (EFSA), trenutno nema dokaza daje hrana izvor ili put prenosa virusa, kazali su Pobjedi iz Uprave.

Kako su naveli, oni, kao državni organ, kao i sve slične institucije na svjetskom nivou bave se primjenom samo potvrđenih naučnih saznanja.

“Na osnovu prethodnih iskustava izbijanja virusa srodnih korona virusu, kao što su teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV) i respiratorni sindrom Bliskog istoka (MERSCoV), prenošenje virusa hranom nije zabilježeno. Trenutno nema dokaza koji bi sugerisali da se kovid-19 u ovom pogledu razlikuje”, kategorični su iz Uprave.

Kada je riječ o bezbjednosti hrane, naglašavaju daje neophodno pridržavati se opštih dobrih higijenskih praksi tokom rukovanja i pripreme hrane.

“To su pranje ruku, temeljna termička obrada mesa i izbjegavanje potencijalne unakrsne kontaminacije između kuvane i sirove hrane”, naveli su iz Uprave.

O eventualnim novim naučnim saznanjima na ovu temu, javnost će, kako kažu, biti pravovremeno obaviještena.

Nakon što je u Kini izolovan korona virus na smrznutom mesu uvezenom iz Brazila, zdravstvene vlasti Šenzena, kako prenosi CNN pronašle su i testirale osobe koje su došle u kontakt sa ovim proizvodom i svi rezultati bili su negativni.

Brazil je dosad imao više od 3,1 milona slučajeva korona virusa, prema čemu je na drugom mjestu u svijetu iz Sjedinjenih Američkih Država, pokazuju podaci Univerziteta „Džon Hopkins”.

Nakon objave informacije o tome daje pronađen korona virus na mesu, zdravstvene institucije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglasile su da je mogućnost zaraze kroz hranu vrlo mala.

Iz SZO su naglasili da je “malo vjerovatno da se osoba može zaraziti kovidom-19 iz hrane ili ambalaže”.

Prema CDC-u, rizik od infekcije virusom iz prehrambenih proizvoda, ambalaže ili kesa vrlo je nizak. Obje organizacije ističu da se korona virus širi uglavnom sa osobe na osobu kroz respiratorne kapljice dok osoba kašlje, kija ili govori.

“Iako je moguće zaraziti se kovidom-19 dodirom površine ili predmeta, pa tako i hrane ili ambalaže na kojoj je virus, te potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju CDC vjeruje da to nije glavni način širenja virusa. Dosad nije bilo dokaza da se virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti šire hranom ili ambalažom. Korona virusi se ne mogu multiplicirati u hrani, potreban im je životinjski ili ljudski domaćin kako bi se razmnožavali”, objavio je SZO.


IZVOR: CdM, 26.08.2020.


Naslov: Redakcija