Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Aplikacija “Neka ostanu doma”, koja služi za prijavljivanje birača koji ne žive u Crnoj Gori, a nalaze se u biračkom spisku, u suprotnosti je sa zakonom

27.08.2020.


Aplikacija “Neka ostanu doma”, koja služi za prijavljivanje birača koji ne žive u Crnoj Gori, a nalaze se u biračkom spisku, u suprotnosti je sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. list CG", br. 79/2008, 70/2009, 44/2012 i 22/2017) , saopšteno je danas iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Kako se ističe, aplikacija putem koje се se obrađivati lični podaci nije definisana nijednim zakonom, ne postoji pisana saglasnost lica čiji ćе se podaci obrađivati, a rukovalac se nije obratio nadležnom organu za dobijanje neophodne saglasnosti za automatsku obradu podataka.

“Subjektu nadzora je ukazano da, shodno utvrđenim nepravilnostima, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. list RCG", br. 39/2003 i "Sl. list CG", br. 76/2009, 57/2011, 18/2014, 11/2015 i 52/2016) otkloni nepravilnosti”, naveli su u Agenciji, ističući da aplikacija treba da se stavi van funkcije, a da se već obrađeni lični podaci izbrišu“.

“Za otklanjanje konstatovanih nepravilnosti u postupku nadzora, ukazano je subjektu nadzora da u roku od tri dana od dana prijema Zapisnika otkloni iste. Subjekat nadzora je obavezan da pisano obavijesti kontrolora o preduzetim radnjama i mjerama u roku od sedam dana od dana isteka roka određenog za otklanjanje nepravilnosti, što do današnjeg dana subjekat nadzora nije uradio. Zbog nepostupanja po naloženim mjerama, Agencija ćе podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekta nadzora”, naglasili u Agenciji.

Agencija je pokrenula postupak i jer je koalicija Za budućnost Crne Gore dostavila medijima i javno objavljivala spiskove građana koji su upisani u birački spisak druge države.


IZVOR: CdM, 25.08.2020.


Naslov: Redakcija