Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREPORUKE KANCELARIJE OEBS-A ZA LJUDSKA PRAVA I DEMOKRATSKE INSTITUCIJE: Sprovesti mjere za obezbjeđivanje nepristrasnosti i profesionalizma organa za sprovođenje izbora

27.08.2019.


Kancelarija OEBS-a za ljudska prava i demokratske institucije (ODIHR) preporučila je Crnoj Gori da dopuni izborni zakon i jasno definiše zvanični početak i kraj kampanje.

Dan piše da će se tim preporukama, zvanično datim nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori koje je pratila posmatračka misija OEBS–ODIHR, baviti u predstojećem periodu parlamentarni odbor za izborne reforme, što je i precizirano u odluci o njegovom osnivanju.

OEBS–ODIHR je predložio da bi političke stranke trebalo da se usaglase o usvajanju etičkog kodeksa tokom izborne kampanje.

"U cilju povećanja transparentnosti, treba razmotriti uslov da izborni takmičari dostavljaju privremene izvještaje o troškovima kampanje prije izbornog dana. U cilju blagovremenog i efikasnog ispunjavanja zadatka, Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK)", treba obezbijediti odgovarajuće kapacitete i resurse sugerisali su iz OEBS–ODIHR.

Oni smatraju da bi trebalo sprovesti mjere za obezbjeđivanje nepristrasnosti i profesionalizma organa za sprovođenje izbora, a posebno za rješavanje mogućih sukoba interesa i izbjegavanje političke tenzije.

"Mogao bi se razmotriti i uslov da članovi potpišu kodeks ponašanja kako bi se osigurala njihova nepristrasnost, profesionalnost i neutralnost. Više napora treba uložiti u dodatno povećanje ljudskih i operativnih kapaciteta Državne izborne komisije (DIK)", navodi se u preporukama OEBS–ODIHR.

Misija OEBS–ODIHR konstatovala je da je tokom izbora 2016. godine DIK održavala redovne sjednice, ali su nepostojanje snažnog kolektivnog upravljanja, nedostatak menadžmenta i političke tenzije često bili razlog neefikasnosti i neproduktivnosti sjednica.

"Izborni zakon ne sadrži odredbu o nepristrasnosti i profesionalnosti članova izbornih tijela nakon njihovog imenovanja", piše u izvještaju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.08.2019.


Naslov: Redakcija