Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA POZIVA ODBOR ZA REFORMU IZBORNOG ZAKONODAVSTVA DA IH UKLJUČI U SVOJ RAD

27.08.2019.


Centar za monitoring i istraživanja CeMI pozvao je članove novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona da se odrede u odnosu na njihov zahtjev i objasne razloge za isključivanje iz procesa jedne od najznačajnijih organizacija civilnog društva u toj oblasti.

Iz CeMI-ja je saopšteno da je ta nevladina organizacija 2. avgusta uputila dopis predsjedniku Skupštine, Ivanu Brajoviću, sa zahtjevom da omogući učešće predstavnika CeMI u radu Odbora, u svojstvu pridruženog člana.

Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Odluke o obrazovanju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, kojom se u značajnom mijenjaju ključni elementi prethodne Odluke, a odnose se na sastav, rok i djelokrug rada ovog tijela, formalno su stvorene sve pretpostavke i za uključivanje ostalih subjekata u rad Odbora, u različitim kapacitetima“, ističe se u saopštenju.

Međutim, kako se dodaje, CeMI do danas nije dobio povratnu informaciju, „iako u formalnom smislu ne postoje ograničenja za realizaciju ovog zahtjeva, te se otvara pitanje stvarne volje predstavnika političkih subjekata da ovaj proces učine transparetnim i inkluzivnim“.

Nakon 18 godina kontinuiranog rada u ovoj oblasti, CeMI je izgradio tim prepoznatih, međunarodnih i nacionalnih eksperata, u kontinuitetu ukazuje na potrebu reforme izbornog okvira i posvećen je unaprijeđenju integriteta izbornog procesa u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su pozvali članove novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona da uključe u rad sve subjekte koji suštinski mogu doprinijeti unaprijeđenju izbornog procesa i izbornih zakona.

Oni su podsjetili da je u navedenom periodu ta nevladina organizacija nadgledala gotovo sve izborne procese u Crnoj Gori i da su prepoznati stručnjaci iz te oblasti nadzirali i cijenili rad ne samo izborne administracije u pripremnom periodu, ili u toku izbornog dana, već i svih drugih nadležnih institucija u Crnoj Gori.

Dodatno, CeMI je pored nacionalnog, jedan od ključnih aktera na međunarodnom nivou u oblasti nezavisnog nadgledanja izbora. Od 2017. godine na čelu je Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENE­MO), koju čine organizacije civilnog društva iz 18 zemalja i koje sprovode nezavisni monitoring izbora uz podršku velikog broja međunarodnih partnera“, istakli su iz CeMI-ja.

Kazali su da vjeruju da stečeno međunarodno iskustvo i brojni kontakti mogu biti od koristi za rad Odbora, u smislu formulisanja najboljih riješenja za naš sistem, a na bazi najboljih međunarodnih praksi.

Međutim, očigledno je da reference nisu ono što je ključno u procesu izbora onih koji mogu biti uključeni u ovaj proces“, upozorili su iz CeMI-ja.

Iz te organizacije su pozvali članove Odbora da se odrede u odnosu na podnijeti zahtjev i javnosti objasne razloge za isključivanje CeMI-ja iz procesa.

U svakom slučaju, CeMI će nastaviti da prati aktivnosti ovog Odbora i javno zagovara ona riješenja za koja vjerujemo da zaista mogu unaprijediti izborni proces i doprinijeti povećanju ukupnog povjerenja u izborni sistem“, zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.08.2019.


Naslov: Redakcija