Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA SA KOSOVOM I BIH POTPISALA SPORAZUME O GRANICI


Sporazumi o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i između Crne Gore i Kosova potpisani su 26. avgusta 2015. godine u Beču.

Sporazum o granici Crne Gore i Kosove su potisali potpredsjednici Vlade i ministri vanjskih poslova Crne Gore i Kosova Igor Lukšić i Hašim Tači i ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Kosova, Raško Konjević i Skender Hiseni.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Vlade Kosova Isa Mustafa prisustvovali su potpisivanju Sporazuma.

Sporazum o granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su Konjević i ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

Potpisivanju su prisustvovali austrijski predsjednik Hajnc Fišer, Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Vujanović je rekao da postoji mnogo razloga za zadovoljstvo zbog potpisanog Sporazuma o granicama između dvije države, a jedan od njih je što je to prvi sporazum o tom pitanju među zemljama bivše Jugoslavije.

Vujanović je naveo da je drugi važan razlog potpisivanja Sporazuma što se dešava u susret Bečkoj konferenciji.

On je pojasnio da ona treba dati impuls Zapadnom Balkanu da u narednom periodu radi mnogo više na procesima integracije, a prvenstveno u oblasti infrastrukture i energije i pozvao Evropsku uniju i kompanije iz EU da se snažnije angažuju na implementaciji tih projekata.

Čović je rekao da Sporazum ima višestruku simboliku i da šalje posebnu poruku iz BiH njenim susjedima, Hrvatskoj i Srbiji, da je to najbolji primjer kako rješavati otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu.

Čović je najavio kako će Sporazum brzo doživjeti ratifikaciju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. On je najavio je da će predložiti da to bude učinjeno u naredna dva mjeseca.

Čović se nada da će Sporazum biti dobar motivator da se ponovno otvori pitanje razgovora o granicama i sa Srbijom i sa Hrvatskom.

"Vjerujem da je mnogo bolji put da to sami uradimo sa našim prijateljima nego da se okrenemo nekim arbitražama, jer iskustva arbitraža kada su naši susjedi u pitanju nisu baš najbolja", rekao je on.

Čović je poručio da će kod svih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH biti zagovornik da se ubrzaju sve procedure, "a s druge strane, mi smo time praktično pokazali prijateljski odnos bez ijednog otvorenog pitanja između BiH i Crne Gore".

U Beču je u toku dvodnevna konferencija o Zapadnom Balkanu, kao nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Konferencija će biti u znaku Zapadnog Balkana, a prvi događaj vezan za region je potpisivanje sporazuma o razgraničenju Crne Gore i BiH.

U Beču je u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije u prisustvu Sebastijana Kurza ministra inostranih poslova Austrije potpisan Međudržavni Sporazum o granici Crne Gore i Kosova.

Izvor: Vebsajt CdM, 26.08.2015.