Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UMREŽAVANJE PRIVATNIH APOTEKA U JAVNI ZDRAVSTVENI SISTEM: Realizacija projekta počeće na jesen

27.07.2017.


Javni poziv za umrežavanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem biće objavljen do kraja nedjelje.

Uzimajući u obzir procedure, to znači da građani neće moći da podižu ljekove na recept do kraja septembra, ukazao je direktor Fonda Sead Čirgić.

Iako je ministar zdravlja Kenan Hrapović u više navrata najavljivao da će ljekove na recept građani moći da uzimaju u privatnim apotekama od ovog mjeseca, još nije ni raspisan javni poziv za umrežavanje privatnika u javni zdravstveni sistem.

Sada je već očigledno da će sama realizacija projekta početi na jesen.

Naime, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić ukazao je da se kompletna priprema za raspisivanje javnog poziva za umrežavanje privatnih apoteka shodno Odluci Vlade privodi kraju. Čirgić vjeruje da će poziv privatnicima biti upućen do kraja ove sedmice.

"Javni poziv će biti otvoren 15 dana, znači negdje do polovine avgusta, nakon toga slijedi ocjena ispunjenosti uslova traženih pozivom, potpisivanje ugovora sa privatnim apotekama koje ispunjavaju uslove, informatička podrška i obuka farmaceuta za korišćenje programa i na kraju sama realizacija – s receptom u privatne apoteke", ukazao je Čirgić.

To što projekat kasni, iako je uvjeravao da neće kada su iz Fonda bili skeptični, prema njegovim najavama, iz kabineta mnistra zdravlja kažu da je rok produžen zbog tehničkih pitanja.

"Bilo je neophodno prilagođavanje softvera koje je moralo da se uradi zato što treba da nastupi nova lista ljekova. Nije bilo tehnički izvodljivo, uz svu dobru volju i tehničke kapacitete koji su bili angažovani da bi se to sprovelo", navodi se u odgovorima Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.07.2017.


Naslov: Redakcija