Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POSLOVNIK USTAVNOG SUDA CG: Institut za vladavinu prava navodi da je Poslovnik u suprotnosti sa Ustavom CG i Zakonom o Ustavnom sudu zbog čega je pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti


Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore ("Sl. list CG", br. 7/2016).

Iz IVP-a ukazli su da je protiv usvajanja Poslovnika glasalo troje, od ukupno sedam sudija tog suda.

“Poslovnikom su usvojena dva neustavna rješenja, zbog čega je Institut podnio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti”, kaže se u saopštenju Instituta.

Podsjeća se da je IVP podnio inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti nakon što je Ustavni sud Crne Gore donio Poslovnik u decembru 2015. godine, koji nije u skladu sa Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) i Zakonom o Ustavnom sudu ("Sl. list CG", br. 11/2015).

U saopštenju Instituta se kaže da su sudije Miodrag Iličković, Milorad Gogić i Mevlida Muratović glasali protiv usvajanja Poslovnika, a za neka rješenja su smatrali da „nijesu u duhu Ustava“.

Za usvajanje Poslovnika glasali su predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i sudije Dragoljub Drašković, Hamdija Šarkinović i Budimir Šćepanović.

U IVP-u smatraju da su u Poslovniku dva neustavna, odnosno nezakonita rješenja.

Oni su pojasnili da je prvim rješenjem „dopisan“ četvrti osnov za izuzeće sudija, iako Zakon o Ustavnom sudu propisuje samo tri osnova za izuzeće sudija.

“Drugim neustavnim rješenjem „dopisano“ je da vijeće za ustavne žalbe ni ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana, iako Ustav propisuje da vijeće mora da odluči jednoglasno, u punom sastavu”, objasnili su iz Insituta.

Kako su naveli, Ustavni sud je usvojio Poslovnik sa osam mjeseci i osam dana zakašnjenja, sa rješenjima kojima je “dopisao” Ustav i Zakon o Ustavnom sudu.

“Time je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka”, ocijenili su iz Instituta.

IVP smatra da do usvajanja neustavnih rješenja možda ne bi došlo da je Ustavni sud objavio Nacrt Poslovnika i pružio priliku zainteresovanoj javnosti da uputi komentare i sugestije, što nije učinio.

U Institutu ocjenjuju ohrabrujućim što je dio sudija Ustavnog suda glasao protiv usvajanja Poslovnika i ukazao na rješenja koja treba drugačije normirati.

“Ustavni sud je doveo sebe u situaciju da će sada morati da odlučuje o ustavnosti i zakonitosti sopstvenog Poslovnika i da uklanja iz pravnog sistema sopstvena rješenja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se nadaju da će Ustavni sud zakazati sjednicu na kojoj će proglasiti neustavnim i nezakonitim odredbe Poslovnika na koje su ukazali da su protivne Ustavu i zakonu, i staviti ih van pravne snage.

Izvor: Vebsajt RTCG, 25.07.2016.