Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: Zabrana rada za 83 objekta od 9. do 16. jula 2015. godine


Uprava za inspekcijske poslove je u perodu od 9. do 16. jula 2015. godine izvršila ukupno 1.231 kontrolu prilikom kojih su utvrđene 743 nepravilnosti, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u 295 slučajeva je subjektima nadzora izrečena mjera ukazivanja, u 245 slučajeva donijeto je rješenje o otklanjanju nepravilnosti, dok je u 83 slučaja donijeto rješenje o zabrani rada.

"U prethodnom periodu aktivnosti su bile usmjerene na nadzor u ugostiteljstvu, trgovini i zanatstvu u pogledu ispunjenosti uslova za vršenje djelatnosti, izdavanja fiskalnih računa, utvrđivanja porijekla robe, zapošljavanja i drugog, uključujući i predmetni nadzor u zoni morskog dobra", navodi se u saopštenju i dodaje da je posebna pažnja bila usmjerena i na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta.

Znatan broj inspekcijskih kontrola izvršen je i u dijelu radnih odnosa i zaštite na radu, kao i u dijelu postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra, bez prethodno pribavljenog odobrenja.

Kako se navodi u saopštenju, utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosille na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga, sanitarno higijenske nedostatke u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica subjekata u poslovanju sa hranom, robu sa isteklim rokom, kao i na postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja Javnog preduzeća "Morsko dobro".

Inspekcijski nadzor sprovodio se u skladu sa Dinamičkim planom aktivnosti Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone, kao i u skladu sa zaključcima sa redovnog sastanka Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone.

U narednom periodu, kako najavljuju, inspekcijski nadzor će, između ostalog, biti usmjeren na šetališta, u dijelu kontrole sive ekonomije, privremene ugostiteljske i trgovinske objekte, plaže i plažne barove.

Izvor: Vebsajt CdM, 24.07.2015.