Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

BIH PRIHVATILA SPORAZUM O RAZGRANIČENJU SA CRNOM GOROM


Predsedništvo BiH prihvatilo je Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i BiH, čime su stvoreni preduslovi da on bude potpisan u Beču 27. avgusta 2015. godine.

Time je praktično zatvoreno pitanje Sutorine, koji je deo javnosti u BiH smatrao spornim.

Predsedništvo BiH je prihvatilo inicijativu za vođenje bilatralnih razgovora sa Crnom Gorom o razmeštanju diplomatsko-konzularnih predstavništava.

To je prvi ugovor o razgraničenju između država bivše Jugoslavije.

Ministri inozemnih poslova Crne Gore i BiH su početkom jula najavili da će ugovor biti potpisan na Bečkoj konferenciji.

Crna Gora i BiH su 2014. godine usaglasile ugovor o državnoj granici, ali su pojedini politički krugovi u Sarajevu otvorili to pitanje tražeći da primorska prevlaka Sutorina, koja je u sastavu Crne Gore, pripadne BiH.

Otvaranje pitanja Sutorine pred Predstavničkim domom BiH je zateglo odnose dvije države, pa je Crna Gora odložila slanje ambasadora u Sarajevo, dok je BiH strana povukla ambasadora iz Podgorice na konsultacije. Parlament BiH je nedavno odbacio Rezoluciju o Sutorini, što je pozdravila zvanična Podgorica, poručivši da brzo šalje ambasadora u Sarajevo.

Izvor: Vebsajt Beta, 25.07.2015.