Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI I ZDRAVLJU NA RADU: Zbog loše zaštite na radu poslodavci kažnjeni sa 140.000 eura


Zbog rizika koje nose određene profesije, poslodavci su dužni da zaposlenima obezbijede uslove na radnom mestu, u skladu sa Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu ("Sl. list CG", br. 34/2014 - dalje: Zakon).

Pet osoba poginulo je na radnom mjestu ove godine, a 2014. godine ih je bilo šest. Pad sa visine, udar trupca ili struje najčešći su uzroci smrti. Radnici najčešće stradaju radeći na građevini ili elektro-distributivnoj mreži.

Iz Udruženja zaštite na radu Crne Gore smatraju da se nesreće najčešće dešavaju baš zato što se ne sprovode propisane mjere zaštite na radu, ali se pribojavaju i da izostaju mjere inspekcijskog nadzora.

 

"Najveći broj nesreća na radu dešava se zbog nedovoljnog stručnog znanja zaposlenih, obrazovanja, vaspitanja i kulture rada za obavljanje posla na siguran način. Osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad obavlja se većinom formalno, a ne suštinski, sa nedovoljnim fondom časova za praktična znanja. Po pravilu, a što je nedopustivo, osposobljavanju zaposlenih ne pristustvuju poslodavci, a većinom ni neposredni rukovodioci zaposlenih što umnogome umanjuje "autoritet" onoga ko obučava radnike", rekao je Zdenko Janković iz Udruženja.

Da mnogi poslodavci izbjegavaju da poštuju "slovo zakona" kada je riječ o pružanju bezbjednosti radnicima na poslu pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove. Inspektori rada za oblast zaštite i zdravlja na radu ove godine obavili su 1.405 nadzora i utvrdili 1.541 nepravilnost.

"Najčešće nepravilnosti odnose se na neposjedovanje stručnih nalaza o pregledu i ispitivanju sredstava za rad, zatim na osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad, zdravstvene preglede zaposlenih raspoređenih na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada, odnosno povećanim rizikom i neposjedovanje akta o procjeni rizika", kažu iz Uprave za inspekcijske poslove. Zbog nepravilnosti na planu zaštite na radu inspekcija je napisala kazne poslodavcima u ukupnom iznosu od 138.420 eura.

Inspektori su tokom kontrola zapazaili i da je za samo četvrtinu zaposlenih obavljena procjena rizika na radnom mjestu.

Iz udruženja radnika Crne Gore upozoravaju da ni radnici koji rade u kancelarijama nemaju obezbijeđen radni komfor propisan Zakonom, podzakonskim aktima i aktom poslodavca. Zdenko Janković navodi da je, između ostalog, potrebno da radna prostorija bude dovoljno osvijetljena.

"Potrebno je da se obezbijedi i dobra fiziološki podesiva radna stolica. Računari treba da budu postavljeni pravilno kako ne bi uticali na pogoršanje vida i pravilno držanje tijela zaposlenog. Potrebno je i da boja zidova u kancelarijama ne izazivaju agresivnost, depresiju, anksioznost i slično", kaže Janković i dodaje da samo klimatizovan prostor ne predstavlja dovoljan komfor radne sredine.

Izvor: Vebsajt CdM, 26.07.2015.