Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODAN DIJALOG ZA PODIZANJE NEZAVISNOSTI SUDSTVA

27.06.2018.


Nevladina organizacija KOD obratila se predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i Sudskom savjetu sa zahtjevom za otvaranje argumentovanog dijaloga u funkciji podizanja kapaciteta, samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti i povjerenja javnosti u rad sudova.

Oni su ukazali da treba da se suzbije loša praksa da se sudstvo štiti od argumentovane kritike njegovih slabosti i nedostataka i očuva njegova nedodirljivost.

U KOD-u smatraju da je Medenica dopustila neprimjereno miješanje, kada je Vlada objavila informaciju o sudskim postupcima u kojima postupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i odlivu novca od 1. oktobra do kraja prošle godine i ukazala na "zabrinjavajući odnos službenika prema državi i njenoj finansijskoj stabilnosti".

Podsjećaju da je provođenje pravde pitanje od javnog značaja, da sudovi ne funkcionišu u vakumu, da javna diskusija o sudskim odlukama, kao i kritika ishoda sudskog postupka ne mogu biti zabranjeni.

Za KOD su, kako su rekli, problematične ocjene kvaliteta i efikasnosti sudstva.

"I to nedostaci kvaliteta i efikasnosti sudstva kao uzrok visokih budžetskih troškova države i neblagovremene, nepotpuna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda ili odsustvo te zaštite na nacionalnom nivou", navodi se u pismu.

Kako su rekli, insistiraju na otvaranju vrha sudske vlasti za argumentovani dijalog u funkciji podizanja kapaciteta, autoriteta, samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti i podizanja povjerenja javnosti u rad sudova, u cilju uspostavljanja vladavine prava.

"Držeći da je taj proces od prvorazrednog opšteg interesa i interesa samog sudstva, pozivamo Vas da svoju praksu promijenite i primjerite tim interesima kroz proces otvaranja sudske vlasti za argumentovanu kritiku uključujući, prije svega, onu koja dolazi iz medija, civilnog društva i stručne javnosti", navodi se u pismu.

Oni su pozvali Savjet da svojim stavovima pažnju usmjere prema rukovodiocima koji, prema njihovim riječima, nesavjesnim ili nekompetentim ponašanjem uzrokuju parnice i nanose štetu državi i društvu.

Iz KOD-a su ukazali da predložili razmijenu argumente o idejama i praksi povećanja sudskih taksa, troškova sudskih postupaka i izmjena procesnih zakona koji su, kako su rekli, na štetu građana, a u svrhu slabljenja njihove pozicije pred sudom.

"Uvjereni smo da posjedujemo valjanu argumentaciju od opšteg interesa za izmještanje zalaganja vrha sudske vlasti na kursu slabljenja kapaciteta građanina u zaštiti svojih prava i sloboda pred sudom, na kurs snaženja nacionalnih kapaciteta za pravovremenu i potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda na nacionalnom nivou, uz dosljednu primjenu raspoloživih pravnih mehanizama i uz njihovu dalju dogradnju u skladu sa potrebama ostvarenja tog cilja", naveli su u dopisu.

Oni su rekli da vjeruju da bi proces razmjene argumenata učinio transparentnijim djelovanje sudske vlasti i doprinio podizanju povjerenja stručne i laičke javnosti u rad sudstva.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 25.06.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija