Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UREDBA O NAKNADI ZA PODSTICANJE PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA I VISOKOEFIKASNE KOGENERACIJE: Od 1. juna 2019. godine ukida se naknada za OIE1

27.05.2019.


Vlada Crne Gore je donijela Uredbu o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

"Vlada je, kako je predsjednik Vlade najavio na prethodnom premijerskom satu, odlučila da od 1. juna ukine naknadu za OIE1", ukazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ministarka je ukazala da će se iznos sredstava potrebnih za pokrivanje potrebnog iznosa, umjesto građana platiti iz budžeta a iz sredstava prikupljenih od zagađivača.

"Ovom izmjenom obezbijedili smo da tržišno poslovanje EPCG ne bude narušeno, da građani budu dijelom rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije, a da u konačnom rezultatu prosječni računi za električnu energiju ostanu isti ili dijelom umanjeni", ukazala je Sekulić.

Ministarka je kroz tarifne pakete objasnila uticaj ove izmjene na različite potrošnje a u zavisnosti od prosječne potrošnje, nakon promjena cijena od strane EPCG, od 1. juna.

"Vlada je odlučna da građani, koji vode računa o potrošnji više neće plaćati naknadu", ukazala je ministarka.

Sekulić je pomenula i to da je na sjednici Vlade razmatrana budućnost razvoja OIE i da će se nastaviti sa praksom nedavanja novih koncesija za male hidroelektrane.

"Suprotno tome, nastavićemo da dajemo u zakup zemljište bez povlašćenih tarifa za potrošače", poručila je ona.

Ministarka je na kraju prenijela da je Vlada zadužila Ministarstvo ekonomije, kao koordinatora, da preispita svu dokumentaciju izdatu od strane svih crnogorskih institucija, a za svaku lokaciju za koju je data koncesija, poručivši da je davanje koncesije samo jedan od velikog broja koraka koje zakupac mora ispoštovati da bi mogao da gradi.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 23.05.2019.


Naslov: Redakcija