Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNOJ POLICIJI: Omogućena upotreba ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom

27.05.2019.


Komunalni policajci moći će da koriste kao sredstvo prinude ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, predviđeno je Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, o kojem se raspravlja u parlamentu.

Cilj je, kako se navodi, da se uvede još jedno sredstvo prinude koje je blaže od upotrebe službene palice, a za koje se opravdano vjeruje da može postići veće efekte prilikom upotrebe fizičke snage od subjekta nadzora.

"Ovlašćenje za primjenu ovog sredstva utvrđeno je i u zakonima o unutrašnjim poslovima i zaštiti lica i imovine, a poznato je da ova sredstva ne ostavljaju trajne posledice već privremeno onesposobljavaju lice i to ih čini manje opasnim sredstvom od službene palice, a sa većom efikasnošću", kaže se u obrazloženju.

Propisano je da se službena palica može primjenjivati tek nakon toga ako je upotreba fizičke snage i ručnog spreja sa nadražujucćim dejstvom bezuspješna ili ne garantuje uspjeh.

"Predviđeno je da se prema licima mladim od 14 godina, bolesnim i iznemoglim licima, sa teškim invaliditetom i trudnim ženama, službena palica može upotrijebiti samo ako neko od njih vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožava život drugog lica ili komunalnog policajca", kaže se u obrazloženju.

Predlogom zakona proširuje se "krug situacija" kada komunalni policajac u vršenju poslova može primijeniti ovlašćenja utvrđivanje identiteta na način što pored lica koja krše komunalni red ovo ovlašćenje može primijeniti i na osobu koja ometaju komunalnog policajca u vršenju službenih radnji, budući da je praksa to pokazala kao čestu pojavu.

Predloženim zakonom proširio se "krug situacija" upotrebe sredstava prinude kada komunalni policajac ne može obaviti posao i to usljed aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora.

"Primjera radi, ako neko lice u stavu mirno stoji na šahtu, a neophodno je u konkretnom slučaju da zaposleno lice u gradskom vodovodu otkloni kvar u šahti, komunalni policajac nije mogao da koristi adekvatno sredstvo prinude (fizičku silu) i da to lice pomjeri sa šahte", kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, u cilju pravilne primjene i sprječavanja eventualnih prekoračenja ovlašćenja, odnosno definisanju tačno utvrđenih uslova pod kojim se sredstva prinude mogu primijeniti, definisano je šta se podrazmijeva pod pojmom napad i otpor (aktivni i pasivni).

Predloženim zakonom utvrđuje se primjena ovlašćenja upotrebe sredstava prinude sredstava za vezivanje u situacijama potrebe daljeg sprječavanja vršenja krivičnog djela.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 23.05.2019.


Naslov: Redakcija