Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREPORUKE EU ZA UNAPRJEĐENJE EKONOMSKE POLITIKE CRNE GORE: Smanjiti javni dug i deficit, pružiti podršku razvoju lokalnih preduzeća kroz razvoj tržišta konsultantskih usluga i jačanje kreditne podrške banaka, otvaranje željezničkog i energetskog tržišta


Smanjenje nivoa javnog deficita i duga jedna je od preporuka Crnoj Gori na održanom ministarskom dijalogu sa Evropskom unijom u Briselu.

"Dogovorene preporuke za Crnu Goru uključuju smanjivanje nivoa javnog deficita i duga, zatim pružanje podršku razvoju lokalnih preduzeća kroz razvoj tržišta konsultantskih usluga i jačanje kreditne podrške banaka (naročito kroz rješavanje loših kredita). Takođe je postignut zajednički dogovor da se nastavi sa punim otvaranjem željezničkog i energetskog tržišta", saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Zbog visoke stope nezaposlenosti u zemlji, Crna Gora je, kako se ističe, prihvatila da usvoji mjere kojima će podstaći ljude da uđu na tržište rada i razviju vještine koje odgovaraju potrebama lokalnih preduzeća.

Inače, na ministarskom dijalogu sa Evropskom unijom (EU) održanom u Briselu, zemlje Zapadnog Balkana i Turska su se obavezale da će nastaviti sa razvijanjem ekonomskih i socijalnih reformi u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti i snaženja konkurentnosti i rasta.

U usvojenim zaključcima, postignut je dogovor o preporukama za svih sedam partnerskih zemalja koje su u procesu proširenja, s akcentom na strukturnim reformama.

"Glavni cilj strategije proširenja EU je jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim našim partnerskim zemljama. U raspravi zajedno smo definisali kako sprovesti ekonomske reforme o kojima je postignut dogovor sa EU. Zadovoljstvo mi je što su sve zemlje kandidati pokazale posvećenost ovom procesu, uključujući i veću predanost strukturnim i socijalnim reformama", izjavio je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.

Izvor: Vebsajt RTCG, 26.05.2016.