Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NOVE BIZNIS ZONE: Olakšice za poslovanje i razvoj biznisa: Olakšice investitor može koristiti samo ukoliko zaposli pet ili više radnika


Bar i Rožaje uskoro bi trebalo da dobiju biznis zone, uz osam opština koje ih već imaju, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Program podsticanja razvoja biznisa u okviru biznis zona pokrenut prije četiri godine: Rožaje (gore) i Bar (dolje). U Crnoj Gori do sada su osnovane biznis zone u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Mojkovcu, Kolašinu, Cetinju, Ulcinju i Podgorici.

"U toku je procedura definisanja prostora koji ce biti proglašen biznis zonom u opštinama Bar i Rožaje. U proceduri je formiranje menadžment kadra koji ce biti zadužen za sistemsko upravljanje zonom", saopštemo je iz Ministarstva finansija.

Svaka od opština u kojoj je formirana biznis zona ima određene olakšice za poslovanje i razvoj biznisa.

"U Opštini Bijelo Polje oni koji odluče da posluju u okviru biznis zone oslobođeni su od plaćanja naknade za korišćenje putnog zemljišta, plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, plaćanja prireza na porez na dohodak fizičkih lica, plaćanja poreza na nepokretnosti iznad 0,1 odsto od tržišne vrijednosti nepokretnosti", naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Te olakšice investitor može koristiti samo ukoliko zaposli pet ili više radnika.

Opština Berane daje zemljište na korišćenje za period do deset godina bez naknade.

"Potencijalni investitori se obavezuju da na ime korišćenja zemljišta uposle određeni broj radnika. Za korišćenje zemljišta površine do 2,5 hiljada kvadrata da uposli tri do pet radnika, do pet hiljada kvadrata da uposli šest do deset radnika, a za korišćenje zemljišta površine do deset hiljada kvadrata 11 do 20 radnika", naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Dobar primjer je, kako su naveli, Prijestonica Cetinje.

"Na Cetinju u zavisnosti od broja novih radnih mjesta, bez obzira da li investitor kupuje zemljište ili ga uzima u zakup, ima niz olakšica. Umanjuje mu se naknada za komunalno opremanje od 60 do 100 odsto, umanjuje se porez na nepokretnost u visini od 50 do 100 odsto za jednu do četiri prve godine poslovanja. Ima pravo i na besplatnu pomoć pri izradi biznis plana, pripremi dokumentacije", saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Lokalne samouprave, kako su dodali, efikasno rade na promociji poslovnog ambijenta i olakšica koje su predstavljene u okviru pojedinačnih zona.

Klasteri i biznis inkubatori koji se u posljednje vrijeme intenzivnije promovišu su posebne jedinice organizovanja poslovanja.

Izvor: Vebsajt RTCG, 26.05.2015.