Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MONSTAT: Legalni uvoz cigareta pao 59 odsto

27.04.2018.


Da šverc duvanskih proizvoda u Crnoj Gori buja i da se crno tržište po prometu izjednačilo sa legalnim, zvanično su potvrdili podaci Zavoda za statitsiku Monstat, po kojim je legalni uvoz duvanskih proizvoda za period januar-mart ove godine za 59 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Uvoz duvanskih proizvoda u ovom periodu 2017. godine iznosio je 3,18 miliona eura, a sada je 1,3 miliona. Ovi iznosi se odnose na proizvodnju cijenu paklice cigareta koja je najčešće oko 30-40 centi. Akcize i PDV ovaj iznos kasnije povećaju za oko sedam puta. Državne dažbine sada iznose oko 85 odsto maloprodajne cijene, što stvara ogroman prostor za zaradu organizatorima crnog tržišta. Predstavnici legalnih uvoznika nedavno su saopštili da im je od početka godine promet pao za 40 odsto.

Od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode. Rast crnog tržišta duvana počeo je nakon drugog povećanja akciza u avgustu prošle godine, da bi odmah poprimio obrise dobro organizovanog šverca jer se cigarete bez markica mogu kupiti na skoro svakom koraku u velikom izboru od dvadesetak brendova.

Odgovor države bio je prilično mlak, zbog čega su predstavnici opozicije ali i legalnih uvoznika izražavali sumnju da je sve organizovano da bi gospodari crnog tržišta zaradili veliki novac umjesto državnog budžeta.

Ukupan izvoz iz Crne Gore za ova tri mjeseca iznosio je 93,9 miliona eura, dok je uvoz bio 502 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je veći za 14 odsto a uvoz za 10 odsto.

Najznačajniji rast izvoza bio je kod električne energije sa 13,4 na 19,2 miliona. Istovremeno je uvoz električne energije smanjen sa 24,8 na 4,5 miliona. Na ovo značajno smanjenja deficita uticala je veoma kišna zima i proljeće, što je povećalo proizvodnju struje za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda kojeg je obilježila suša.

Dijelimično je povećan izvoz obojenih metala (aluminijuma) sa 16,9 na 18,9 miliona, kao i čelika sa 3,3 na 5,8 miliona.

Na drugoj strani i dalje raste uvoz hrane sa 78 na 83 miliona, medicinskih proizvoda sa 16 na 19 miliona, gvožđa i čelika sa 12 na 18 miliona, električnih mašina sa 19 na 28 miliona, drumskih vozila sa 32 na 40 miliona...


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Goran Kapor, 26.04.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija