Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POČEO PRVI PREGLED TRGOVINSKIH POLITIKA CRNE GORE U OKVIRU STO

27.04.2017.


Sekretarijat Svjetske trgovinske organizacije (STO) i Vlada Crne Gore otpočeli su sa prvim pregledom trgovinskih politika Crne Gore. Tim povodom predstavnici STO Sekretarijata borave u trodnevnoj misiji u Crnoj Gori, a plenarni sastanak održan je 26. aprila 2017. godine u Ministarstvu ekonomije.

U pitanju je izuzetno važan proces kojim koordiniraju Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo vanjskih poslova, a sa kojim će biti upoznate sve članice STO. Sam proces se odvija u nekoliko faza, a prvi od njih je dostavljanje dokumenata i propisa Sekretarijatu STO, koji se odnose na trgovinske, ekonomske i monetarne politike Crne Gore.

Sastanak je otvorio Generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Šćepanović. On je ukazao je da Vlada Crne Gore posvećena sprovođenju ovog procesa i da ga vidi kao priliku za predstavljanje dostignuća od 2012. godine, kada je Crna Gora zvanično postala članica STO.

Osnov za pregled trgovinskih politika članica STO sadržan je u Aneksu 3 Sporazuma o osnovanju STO, odnosno Mehanizmu pregleda trgovinskih politika. Cilj ovog pregleda je da se kroz stalni nadzor trgovinskih politika članica poveća transparentnost, ali i prati implementacija međunarodno preuzetih obaveza.

Pregled trgovinskih politika vrši se na periodičnoj osnovi, pa tako za četiri najveće trgovinske nacije - SAD, EU, Japan i Kinu svake dvije godine. Prema učešću u svjetskoj trgovini, pregled trgovinskih politika sljedećih 16 zemalja se vrši na svake četiri godine, a za ostale članice na svakih šest godina, s tim što je moguće produžavanje ovog perioda za najmanje razvijene zemlje i zemlje u razvoju.

Plenarnom sastanku u Ministarstvu ekonomije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva finansija, kao i ostali resori nadležni za kreiranje trgovinske politike u kontekstu STO sporazuma. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka u Stalnoj misiji Crne Gore pri STO u Ženevi Zorica Marić-Đorđević.

Tokom ove posjete, biće održan niz pojedinačnih sastanaka sa još nekoliko institucija.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 26.04.2017.


Naslov: Redakcija