Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBRAZOVANJU DJECE S POSEBNIM OBRAZOVNIM POTREBAMA: Nevladina organizacija "Naše Sunce" nije zadovoljna predlozima Nacrta zakona i traži da se asistenti u nastavi ili angažuju za stalno ili obavezno angažuju na osnovu ugovora na godinu dana

27.04.2017.


Nevladina organizacija "Naše Sunce" nije zadovoljna predlozima Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama i traži da se asistenti u nastavi ili angažuju za stalno ili obavezno angažuju na osnovu ugovora na godinu dana.

"Saopštavamo vam naš lični stav da NVO "Naše Sunce" ne dijeli mišljenje da je ovaj Nacrt zakona zadovoljavajući prije svega za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama pa tako ni za njihove roditelje", kaže u saopštenju direktorica te NVO Milka Šćepanović.

U Članu 30a stoji da škola može zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme, a najduže do kraja nastavne godine sa asistentom u nastavi.

"Želimo da naglasimo, a iz trenutne situacije kroz koje roditelji i djeca prolaze, da podržite promjenu teksta koja bi bila takva da se asistenti ili angažuju za stalno ili obavezno angažuju na osnovu ugovora na godinu", navodi se u saopštenju.

Ističu da u Nacrtu zakona stoji član koji kaže da se sa nastavnicima "može" zaključiti ugovor o radu za jednu školsku godinu.

"Šta znači "može", znači da i "ne mora". Smatramo da bi u Nacrtu zakona trebalo da stoji da škole "zaključuju" takav ugovor, onda je to obaveza", smatraju iz NVO Sunce,

Na predlog da asitent može biti jedan na više đaka, "onda automatski govorimo o kršenju prava Rješenja prvostepene komisije koja ih dodjeljuje djeci sa posebnim obrazovnim potrebama".

"Dakle, želimo reći da dijete koje boluje od razvojnog poremećaja, nekog oblika autizma, i ukoliko takvo dijete ostane samo samo jedan čas bez asistenta, automatski se njegova bezbjednost dovodi u pitanju. Ne slažemo se takođe da treba usvojiti taj dio iz predloženog Zakona, već smatramo da asistent mora biti "personalni" - jedan asistent, jedan učenik", kažu iz NVO Sunce.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.04.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija