Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PORESKA UPRAVA ĆE KONTROLISATI LEGALNOST KOMPJUTERSKIH PROGRAMA


Poreska uprava (PU) će, prema riječima njenih predstavnika, u saradnji sa kompanijom Majkrosoft podići kvalitet kontrola kada je u pitanju korišćenje nelegalnog softvera, kao djelatnosti koja je do sada bila van sfere oporezivanja.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, rekao je da se nada da će saradnja dvije institucije, koja je počela u martu, doprinijeti unaprijeđenju znanja i vještina poreskih inspektora i podići kvalitet kontrola.

"Cilj je da ovaj važan segment uđe u legalne tokove i da damo doprinos da stepen softverske piraterije u Crnoj Gori bude na mnogo manjem nivou", rekao je Mugoša.

On je podsjetio na istraživanje međunarodne kompanije IDC iz 2013, koje je pokazalo da je stepen piraterije u Crnoj Gori na nivou od 78 odsto.

"Ti podaci su poražavajući sa aspekta prihoda države, a činjenica da je stepen piraterije u skoro svim državama u okruženju manji nego u Crnoj Gori daju nam za pravo i obavezu da ovom segmentu posvetimo posebnu pažnju", rekao je Mugoša.

On je dodao da poslovni procesi PU i stepen znanja inspektora kada su u pitanju nove tehnologije, nije adekvatan onome šta se očekuje kada su u pitanju rezultati kontrola.

Mugoša je saopštio da je planirana obuka inspektora koji će se uz pomoć prestavnika Majkrosofta upoznati sa načinima prepoznavanja nelicenciranih spftvera, kako bi nakon toga, u saradnji sa Tržišnom inspekcijom, obavljali efikasnije kontrole.

"Naše aktivnsoti će ići u pravcu prevencije i represije. Kada govorimo o prevenciji, radićemo na edukaciji poreskih obveznika i ukupne javnosti u cilju podizanja stepena svijesti. Već smo obavijestili sve obveznike da provjere legalnost softvera", naveo je Mugoša.

Direktor Majkrosoftove kancelarije u Crnoj Gori, Oliver Obradović, rekao je da se podaci o 78 odsto piraterije u Crnoj Gori odnose na sav komercijalni softver koji se koristi kod stanovništva i u privredi.

"To nije samo Majkrosoftov softver, već i ostalih velikih svjetskih kompanija, a takođe je tu i jedna velika industrija proizvođača igrica", naveo je Obradović.

Na pitanje kako bi PU i Majkrosoft mogli na efikasniji način da kontrolišu građane, Obradović je odgovorio da nijedna država u svijetu ne može da se bavi upadanjem u stanove kod stanovništva i provjerom da li koriste licencirani ili nelicencirani softver.

"Ono gdje možemo raditi je jedna sveobuhvatna kampanja podizanja svijesti, kao i konstantan pritisak na preduzeća koja se bave distribucijom i prodajom računa i softvera", naveo je Obradović.

On je rekao da su softverska industrija i razvoj softvera pokretač privrede i da je to pravi izvozni proizvod koji se koristi u svim zemljama svijeta.

Izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), Marko Miročević, saopštio je da u toj organizaciji pitanje zaštite prava intelektualne svojine smatraju izuzetno važnim za sveukupni poslovni ambijent.

"Pitanje sive ekonomije je jedno od značajnihjih barijera koje naše članstvo prepoznaje, a u okvru njega vrlo važan prostor zauzima upotreba i prometovanje nelicenciranog softvera", rekao je Miročević.

Takvo stanje stvari, kako je ocijenio, ne odgovara ni kompanijama ni državi. "Kompanije su na gubitku zbog situacije stvaranja ambijenta u kojem postoji nelojalna konkurencija, a država zbog gubitaka na strani oporezivanja", saopštio je Miročević. S obzirom da je komercijalna vrijednost softvera procijenjena na nekih sedam miliona USD, Miročević je rekao da je jasno da je prostor za djelovanje apsolutno veliki.

"Poslovni ambijent koji je uređen, transparentan i fer, mora biti cilj za sve nas", saopštio je Miročević.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret Ann Uehara, rekla je da je Majkrosoft već deset godina uključen u aktivnosti vezane za zaštitu intelektualne svojine i da je odigrao veliku ulogu u podizanju svijesti javnosti o tom pitanju.

"SAD veoma drže do pitanja zaštite intelektualne svojine. Industrija koja je vezana za oblast zaštite autorskih prava sačinjava 38 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u SAD. Problem piraterije i falsifikovanja raznoraznih proizvoda postao je izraženiji u posljednjoj deceniji i učestvuje sa 2,5 odsto u sveukupnom obrtu sredstava u svijetu", navela je Uehara.

Ona je dodala da zaštita autorskih prava donosi finansijske i druge benefite. "Zaštita autorskih prava podstiče inovativnost koja čini kičmu američke i svjetske ekonomije. Investitori rijetko na nova tržišta donose inovativne proizvode, ukoliko nijesu sigurni da će njihova prava biti zaštićena", poručila je Uehara.

Zaštita autorskih prava je, kako smatra, od suštinskog značaja za spriječavanje bilo kakvih nezakonitih aktivnosti. "Falsifikovanje proizvoda, koji bi trebalo da budu zaštićeni autorskim pravima, postaje sve veći problem u svijetu", zaključila je Uehara.

Izvor: Vebsajt RTCG, 25.04.2016.