Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

AKCIONI PLAN ZA IMPLEMENTACIJU INDUSTRIJSKE POLITIKE: Tokom 2017. godine biće sprovedeno 66 aktivnosti, a za njihovu realizaciju biće izdvojeno skoro 290 miliona eura

27.03.2017.


Akcionim planom za implementaciju Industrijske politike koji Vlada nedavno usvojila, tokom 2017. godine biće sprovedeno 66 aktivnosti, a za njihovu realizaciju biće izdvojeno skoro 290 miliona eura.

"Posmatrano po izvorima finansiranja, u strukturi dominiraju sredstva javnog sektora u iznosu od 170,3 miliona eura, od čega je najveći iznos usmjeren na finansijsku podršku industrijskom sektoru od strane Investiciono-razvojnog fonda (IRF), iz sredstava privatnog sektora opredijeljeno je 97 miliona, iz Budžeta 17,4 miliona, IPA sredstava 4,6 miliona i donatorskih programa 236.000 eura", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Akcioni plan za ovu godinu pripremljen je u saradnji svih resornih ministarstava, ključnih predstavnika javnog i privatnog sektora, a podijeljen je na četiri strateška cilja.

"Posmatrano na nivou ključnih strateških ciljeva, za realizaciju aktivnosti definisanih prvim strateškim ciljem Konkurentnost industrije, u dijelu unapređenja fizičkog kapitala opredijeljeno je 162,8 miliona eura. Za realizaciju drugog strateškog cilja Investicije i finansije za modernizaciju industrije opredijeljeno je oko 114 miliona eura", navodi se u saopštenju.

Za realizaciju aktivnosti u okviru trećeg strateškog cilja Inovacije i preduzetništvo obezbijeđeno je 12,03 miliona eura, dok je za realizaciju četvrtog strateškog cilja Pristup tržištu opredijeljeno 732.000 eura.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa resornim institucijama izradilo i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, za 2016. godinu, prema kojem je realizovano 79,5% Akcionog plana.

"Za 2016. godinu bila su predviđena sredstva od oko 270 miliona eura, a realizovano je ukupno oko 214 miliona. Posmatrajući po strateškm ciljevima, najviše sredstava u prošloj godini uloženo je za realizaciju aktivnosti u okviru prvog i drugog strateškog cilja - Konkurentnost industrije i Investicije i finansije za modernizaciju industrije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Imajući u vidu kompleksnost implementacije Industrijske politike, efikasna koordinacija obezbijeđena je kroz strukturu Koordinacionog tijela za implementaciju Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, koga čine predstavnici Kabineta predsjednika Vlade, potpredsjednika Vlade, relevantnih ministarstava i predstavnici udruženja privatnog sektora.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.03.2017.


Naslov: Redakcija