Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Jedna od glavnih novina odnosi se na izbor sistema upravljanja između jednodomnog i dvodomnog, u kojem, pored skupštine, postoji uprava i nadzor

27.02.2019.


Novim Zakonom o privrednim društvima, čije je usvajanje planirano za drugi kvartal, ostvaren je veliki napredak koji će preduzećima omogućiti da postanu ravnopravni učesnici na evropskom tržištu, ocijenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori.

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović saopštio je da se jedna od glavnih novina odnosi na izbor sistema upravljanja između jednodomnog i dvodomnog, u kojem, pored skupštine, postoji uprava i nadzor.

"Iako je dvodomni sistem dominantno rješenje u EU, moramo uvažiti činjenicu da u Crnoj Gori 85 odsto preduzeća ima do pet zaposlenih, a 53 odsto samo jednog, što čini neracionalnim nametanje obaveze ustanovljavanja skupštine", ocijenio je Golubović i dodao da je opravdan zahtjev PKCG da inokosni organ upravljanja faktički obavlja funkciju skupštine, jer 76,1 odsto preduzeća su jednočlana društva.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ukazala je da je zakon u novembru upućen Evropskoj komisiji na mišljenje, koje se očekuje naredne sedmice. Podsjetila je da je aktuelni Zakon o privrednim društvima ("Sl. list RCG", br. 6/2002 i "Sl. list CG", br. 17/2007, 80/2008, 40/2010 - dr. zakon, 36/2011 i 40/2011 - dr. zakon) iz 2002. godine, prvobitno baziran na anglo-američkoj pravnoj tradiciji, pa je mijenjan šest puta.

"Česte izmjene i dopune doprinijele su i tome da je njegova sistematika postala nejasna", rekla je Sekulić i dodala da je donošenje novog zakona ključno mjerilo za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 6 - Privredno pravo. Zakon mora biti u cjelini usklađen sa kompanijskim direktivama, koje su ključni pravni instrumenti u harmonizaciji nacionalnih kompanijskih prava i stvaranju uslova za adekvatan razvoj unutrašnjeg tržišta. To je bio povod da se uvede dvodomni sistem.

Akademik i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Jakša Barbić ukazao je da je aktuelni zakon loš.

"Novi zakon je veliki korak naprijed. Dosta toga ste uradili što je EU tražila, ali će tu biti potrebno još dorada, jer nije ugrađeno baš sve što treba", smatra Barbić i upozorava da ulaskom u EU Crna Gora pristupa tržištu od 500 miliona stanovnika, gdje pravila moraju biti ista za sve.

"Shodno hrvatskom iskustvu, savjetujem vam da uvijek imate neke norme koje će vam omogućiti da kažete stop za neke stvari", rekao je Barbić, koji smatra da Crna Gora previse često mijenja propise, pa investitor ne može da planira investiciju 30 godina, kada vi 50 puta promijenite propise i poreze.


IZVOR: Vebsajt CdM, 23.02.2019.


Naslov: Redakcija