Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Formirana služba za prijem reklamacija i prigovora u elektrodistributivnom sistemu

27.02.2018.


Služba za odnose sa krajnjim korisnicima formirana je u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) zbog prijema reklamacija i prigovora kupaca, kao i korisnika sistema, a sve u cilju obezbjeđivanja nediskriminatornog odlučivanja u rokovima utvrđenim zakonom, ukazali su predstavnici kompanije.

..

Služba je formirana u okviru Sektora za odnose sa regulatorom, energetskim subjektima, državnim institucijama i krajnjim korisnicima distributivnog sistema, a u skladu sa Zakonom o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016 i 51/2017) koji predviđa da operater elektrodistributivnog sistema organizuje prijem reklamacija i prigovora kupaca.

Obaveza Sektora je uspostavljanje i vođenje registra prigovora i žalbi kupaca i korisnika sistema sa pripadajućom dokumentacijom, koja se čuva do pet godina. Služba za odnose sa krajnjim korisnicima je u obavezi da na svaki pisani upit korisnika, primljen bilo kojim komunikacijskim kanalom, da pisani odgovor, precizirali su u CEDIS-u.

Rukovodilac Sektora za odnose sa regulatorom, energetskim subjektima, državnim institucijama i krajnjim korisnicima distributivnog sistema Sava Ostojić ukazala je da su nadležnosti službe i priroda prigovora jasno definisani i razgraničeni.

"Zakonom o energetici je propisano da se svi prigovori koji na direktan ili indirektan način imaju veze sa visinom računa za električnu energiju podnose nadležnom snabdjevaču, tačnije Elektroprivredi (EPCG), koja je dužna da uređuje kompletan postupak podnošenja te vrste prigovora i uspostavlja pravila za odlučivanje po njima", objasnila je Ostojić.

EPCG je, kako navodi Ostojić, u prošloj godini preko Službe za odnose sa energetskim subjektima zatražila podršku pri rješavanju više od 4.000 prigovora. Od toga je CEDIS pomogao u rješavanju preko 90 odsto slučajeva, dok je 10 odsto ostalo neriješeno u zadatom roku.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.02.2018.


Naslov: Redakcija