Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBJEĐENJU: Riješiti probleme višestruke prinudne naplate

27.02.2018.


Udruženje banaka aktivno radi na rješavanju svih problema, koji se javljaju između klijenata i javnih izvršitelja u procesu prinudne naplate dugovanja, saopštio je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

U cilju prevazilaženja problema koji su identifikovani u procesu prinudnih naplata, udruženje banaka je organizovalo sastanak predstavnika komercijalnih banaka i komore Javnih izvršitelja.

Cilj banaka je kako navodi Pejaković, zaštita njihovih klijenata, kao i transparentnost sistema. Važno je, kako navodi, da se izbjegnu negativne konotacije odnosno reputacioni rizik samih banaka, koje rade u skladu sa zakonom i pratećim propisima.

"Dobra volja postoji kod svih participanata procesa, tako da se nadamo da će u doglednom vremenu sistem biti još efikasniji uklanjanjem evidentiranih problema", naveo je Pejaković.

Kaže da treba koristiti resurse koje je Centralna banka Crne Gore stavila na raspolaganju Javnim izvršiteljima u pogledu transakcionih računa i time izbjegavati problem blokade kod svih banaka po konkretnom dužniku.

Cilj je i da se izbjegne da banke za isto fizičko lice - izvršnog dužnika izvršenje sprovedu više puta, što dovodi do neopravdane naplate preko iznosa naloženog u postupku prinudne naplate, bez krivice banaka.

Pejaković kaže i banke angažuju velike resurse po zahtjevima izvršitelja, a nisu ni povjerilac niti dužnik, niti u većini slučajeva naplaćuju bilo kakvu naknadu za uslugu.

"U naredbama za blokadu mora biti definisano da li se radi o blokadi do konačne naplate, ili jednokratnoj blokadi računa koja je namijenjena prikupljanju sredstava koja u tom trenutku postoje na računu", naveo je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju ("Sl. list CG", br. 36/2011, 28/2014, 20/2015, 22/2017 i 76/2017 - odluka US) od 2015. godine propisuje da izvršenje na zaradi sprovodi poslodavac, što je bankama trebalo da olakša dio posla po rješenjima o izvršenju.

"Banke obično imaju jedan račun koji može da ima više namjena (pored prijema zarade) tako da po prijemu rješenja o izvršenju moraju da ispitaju namjenu sredstava na računu kako bi mogle da postupe po istom", naveo je Pejaković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.02.2018.


Naslov: Redakcija