Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

JAVNI POZIV ZA DODJELU PODRŠKE ZA RAZVOJ MASLINARSTVA: Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar 2017. godine

27.02.2017.


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka, nabavku opreme, upravljanje biljnim otpadom, podizanje podzida kao i privođenje neobradivog zemljišta poljoprivredi za sadnju maslina za 2017. godinu. Kroz ovaj poziv poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ili 60 odsto od ukupne investicije.

Podržavaju se investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada. Podrška nabavci opreme za maslinarstvo usmjerena je na osavremenjavanje proizvodnje, a poseban akcenat stavlja se na kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina, kao i na uređenje maslinjaka.

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i u Registar proizvođača maslina i/ili Registar proizvođača maslinovog ulja.

Prihvatljive investicije za podršku su: kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje, namjenske opreme za maslinarstvo, zatim materijala za zidanje podzida u maslinjacima, izgradnju basena za odlaganje biljnog otpada od masline-komine, kao i nabavka mašine za preradu komine. Podrška se takođe daje za revitalizaciju maslinjaka i za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije, osim za kultivisanje neobradivog zemljišta za sadnju maslina gdje iznosi do 60%. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za podršku i u zavisnosti od vrste investicije potrebna dokumenta: dokaz o kupovini ili završenoj investiciji, zdravstvenoj ispravnosti sadnog materijala, kao i popunjene obrasce prije i/ili nakon završene investicije.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 01. novembar 2017. godine.

Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka, nabavku opreme, upravljanje biljnim otpadom, podizanje podzida kao i privođenje neobradivog zemljišta poljoprivredi za sadnju maslina

Maslinarima na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta

Ove godine maslinari kao i ostali poljoprivredni proizvođači, za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru. To znači da se kroz ovaj javni poziv za podršku mogu usredsrijediti na podizanje novih zasada i njihovo osavremenjavanje, a takođe time im je na raspolaganju više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Osim podrške koju mogu ostvariti kroz ovaj javni poziv, maslinarima je na raspolaganju i direktna podrška po hektaru, odnosno subvencije za biljnu proizvodnju, gdje je iznos podrške ove godine povećan sa 160 eura na 180 eura po hektaru. Takođe, na raspolaganju su im i mjere podrške koje se odnose na kopanje bunara, organsku proizvodnju, očuvanje genetičkih resursa.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 24.02.2017.


Naslov: Redakcija