Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA CRNE GORE: Centar za građansko obrazovanje traži da se plagijat definiše i sankcioniše KZ-om

27.02.2017.


Plagijat je neophodno sankcionisati Krivičnim zakonikom, čime bi se djelovalo represivno prema identifikovanim slučajevima, ali i trajno preventivno prema novim i potencijalnim, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

CGO je ocijenio pozitivnim što je Ministarstvo pravde predložilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, u procesu usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, ali i dokumentima Savjeta Evrope i Ujedinjenih nacija, a posebno imajući u vidu značaj napretka u ispunjavanju obaveza preuzetih u okviru poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

CGO je, kako navode, iskoristio proces javne rasprave kako bi nadležnom Ministarstvu predočio svoje stavove u vezi sa tim zakonskim tekstom.

"U tom dijelu, CGO cijeni da član 29, iz Nacrta zakona, a u dijelu "Ometanje pravde", nije pronašao adekvatan balanas između potrebe zaštite ugleda pravosuđa i slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava", saopštila je Mira Popović iz CGO.

Kako dodaje, ograničavanje slobode izražavanja, koja podrazumijeva i društvenu kritiku, nije dobar pristup u pravcu jačanja pravosuđa, "koje kao nezavisno i ugledno nesumnjivo treba da bude jedan od stubova demokratskog društva, i CGO izražava nadu da se ovakva norma u konačnici neće naći u izmjenama Krivičnog zakonika".

CGO je, navela je Popović, ukazao i na neophodnost definisanja plagijata kao krivičnog djela.

"Plagijarizam je uzeo maha u crnogorskom društvu i već proizvodi dugoročno nesagledive štetne posljedice. Radi se o nesumnjivo teškom i bezobzirnom obliku ponašanja koje treba sankcionisati Krivičnim zakonikom, a čime bi se djelovalo represivno prema identifikovanim slučajevima, ali i trajno preventivno prema novim i potencijalnim", dodala je ona.

CGO je, kako je saopštila, predložio normu koja pravi jasnu razliku između plagijata i drugih krivičnih djela iz oblasti povreda moralnih prava autora i interpretatora.

"U postojećim definisanim krivičnim djelima koja su se našla u Krivičnom zakoniku štiti se samo forma (izraz) autorskog djela, ali ne i sadržaj (ideja) djela, naučna saznanja, hipoteze, učenja i teorije koje djelo sadrži", saopšteno je iz CGO.

Tom intervencijom, smatra Popović, smanjio bi se i prostor za tužilaštvo da radije staje na stranu plagijatora nego javnog interesa.

"S obzirom da se plagijat uvijek vrši sa umišljajem morao bi kao krivično djelo biti gonjen po službenoj dužnosti u svakoj njegovoj formi. Plagijat nerijetko predstavlja sadejstvo više lica koja djeluju organizovano i sporazumno u cilju sprovođenja te nezakonite radnje, a radi ostvarenja određenih koristi, pa bi trebalo bi razmisliti i o mogućnosti da ovo krivično djelo bude u nadležnosti Specijalnog tužilaštva", naveli su iz CGO.

U toj organizaciji se nadaju da će Ministarstvo pravde imati razumijevanja za tu predloženu dopunu.

"Time bi se uspostavili adekvatni mehanizmi, prevenstveno prevencije a potom i efikasnog procesuiranja i sankcionisanja slučajeva plagijarizma. U širem okviru, značajno bi se unaprijedio kvalitet obrazovanja, koje je jedan od stubova razvoja svakog društva, pa i crnogorskog, a koje je u Crnoj Gori isuviše prožeto korupcijom i vezanim nezakonitim i akademski nečasnim radnjama", poručeno je iz CGO.


IZVOR: Vebsajt CdM, 25.02.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija