Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRAVILNIK O JEDINIČNOJ NAKNADI ZA PODSTICANJE PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I VISOKOEFIKASNE KOGENERACIJE U 2017. GODINI: Utvrđena je fiksna naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije u iznosu od 0,47316 c€/kWh

27.01.2017.


U skladu sa Pravilnikom o jediničnoj naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije u 2017. godini, utvrđena je fiksna naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije u iznosu od 0,47316 c€/kWh.

Najveći uticaj na promjenu fiksne naknade ima vjetroelektrana Krnovo, čiji je ulazak u pogon, kao i u elektroenergetski sistem Crne Gore, planiran u toku ove godine.

Što se tiče uticaja na račun za utrošenu električnu energiju, Ministarstvo ekonomije je, radi objektivnijeg i transparetnijeg pristupa, odlučilo da se ove godine u projekcijama fokusira na potrošnju u smislu reprezentativne potrošnje domaćinstava od 500 kWh i utvrdilo da će iznos računa, koji će se obračunavati u 2017. godini, biti na istom nivou, za istu količinu utrošene energije, kao računi za 2016. godinu.

Što se tiče uticaja na privredu, projekcije su pokazale da će, za mala i srednja preduzeća, konkretno pekare, račun za električnu energiju u 2017. godini, ukoliko je riječ o istoj potrošnji kao u novembru 2016. godine, biti čak i manji za jedan do četiri odsto.

Projekcije su, takođe, pokazale da će vodovodi, kada je riječ o istoj potrošnji na nivou novembra 2016. godine, takođe imati umanjenje od jedan do devet odsto.

Podsjećamo da je naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije od juna 2016. godine iznosila 0,129 c€/kWh.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 25.01.2017.


Naslov: Redakcija