Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Podnijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Poslovnika Ustavnog suda CG, te zahtjev za izdavanje naredbe za obustavu izbora predsjednika Ustavnog suda, koji je u toku, jer se sprovodi po nezakonitoj proceduri

27.01.2017.


Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je zahtjev za izdavanje naredbe za obustavu izbora predsjednika Ustavnog suda, koji je u toku, jer se sprovodi po nezakonitoj proceduri, saopšteno je iz IVP-a.

Pored zahtjeva za izdavanje naredbe za obustavu izbora, IVP je podnio Ustavnom sudu i inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti jer su sudije donijele Poslovnik Ustavnog suda Crne Gore ("Sl. list CG", br. 7/2016 - dalje: Poslovnik) kojim su postupak izbora predsjednika uredile suprotno Zakonu o Ustavnom sudu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015 - dalje: Zakon).

"IVP podsjeća da je ovo treća neustavnost, odnosno nezakonitost koju su sudije napravile donošenjem Poslovnika, zbog čega je IVP pokrenuo dva postupka, a sada i treći. Iako Zakon propisuje da se izbor predsjednika sprovodi u maksimum dva kruga glasanja, sudije su Poslovnikom uvele još dodatna tri kruga glasanja. Na ovaj način Ustavni sud je Poslovnikom "dopisao" Zakon, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud je, kako kažu, učinio upravo ono što je u svojim ranijim odlukama ocjenjivao kao neustavno.

 "Tako je 2014. Ustavni sud odlučio da je Skupština Crne Gore neustavno Poslovnikom Skupštine dopisala treći krug glasanja za izbor Vrhovnog državnog tužioca, jer je Ustav propisao samo dva kruga, da bi sada i sam učinio isto. Kako je jedina nadležnost Ustavnog suda da štiti ustavnost i zakonitost, zabrinjavajuće je da upravo Ustavni sud krši Ustav i zakon", navodi se u saopštenju.

IVP je, kako podsjećaju, još 5. januara 2017. godine apelovao da se procedura izbora predsjednika sprovede prije isteka mandata dosadašnje predsjednice Desanke Lopičić, što nije učinjeno, pa je sada na čelu Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, kao najstariji sudija.

"IVP napominje da je Ustavni sud 18. januara odgodio sjednicu koja je bila zakazana povodom izbora predsjednika, a da je narednu zakazao za petak, 3. februar 2017. godine. IVP apeluje na Hamdiju Šarkinovića, koji kao najstariji sudija predsjedava sudom do izbora predsjednika, da ne sprovodi postupak izbora po nezakonitoj proceduri. Konačno, Institut za vladavinu prava poziva sudije Ustavnog suda da ne učestvuju u izboru predsjednika po nezakonitoj proceduri, koju su sami propisali, već da prvo ocijene zakonitost Poslovnika, kako bi predsjednik bio izabran po slovu Ustava i zakona", zaključeno je iz te NVO. 


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.01.2017.


Naslov: Redakcija