Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Zakon stupa na snagu 28. januara 2016. godine


Ministarstvo ekonomije kao nadležno za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata, obavještava zainteresovane investitore za podnošenje zahtjeva za izdavanje energetske dozvole o sljedećem.

Zakon o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016) koji stupa na snagu 28. januara 2016. godine, predviđa određene izmjene koje se odnose na proceduru izdavanja energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata instalisane snage do 1 MW.

Naime, član 79 Zakona propisuje da se energetske dozvole izdaju na osnovu godišnjeg plana koji donosi Vlada Crne Gore, a koji prethodno priprema Ministarstvo ekonomije u skladu sa Strategijom razvoja energetike, Akcionim planom i akcionim planom korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Takođe, Zakonom o energetici je predviđeno da se godišnji plan objavljuje na internet stranici Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo ekonomije obavještava zainteresovane investitore da će se danom stupanja na snagu ovog Zakona obustaviti prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata. Nakon donošenja i objavljivanja godišnjeg plana za 2016. godinu, nastaviće se sa prijemom novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola u skladu sa godišnjim planom.

Napomena: Navedena obustava se ne odnosi na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kW, već je zakonom omogućena razmjena električne energije na mjestu konekcije, koja se predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 26.01.2016.