Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIVREDNA KOMORA CG: Drastična razlika uvoza i izvoza


Disbalans u robnoj razmjeni ostao je veliki problem naše ekonomije i u 2016. godini, a crnogorski privrednici, nažalost, još nijesu uspjeli pronaći način da se boljom povezanošću domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma makar malo ublaži drastična razlika uvoza i izvoza, smatra potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

On je naveo i da Crna Gora bilježi planirani rast zahvaljujući brojnim investicijama, te da je nelojalna konkurencija jedan od najvećih problema koji pogađa privrednike.

"Veliki problem domaće ekonomije ostaje i dalje disbalans u robnoj razmjeni. Rezultati pokazuju da je pokrivenost našeg uvoza izvozom oko 15 odsto. Ali, činjenica je da je turistička sezona bila izuzetno dobra, te da je zahvaljujući tome ostvaren suficit u sektoru usluga, što unekoliko popravlja ovu sliku. Nažalost, još uvijek nijesmo uspjeli pronaći način da se boljom povezanošću domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma makar malo ublaži drastična razlika uvoza i izvoza", rekao je Saveljić.

Statistika, kako ističe, pokazuje da Crna Gora bilježi planirani rast.

Dosadašnji rezultati su i u ovoj godini pokazali slabosti naše ekonomije po pojedinim granama, ali i sve bolje rezultate u drugim. Utvrđeni prioritetni pravci budućeg razvoja i njima definisane prioritetne privredne grane energetika, poljoprivreda i turizam zaslužuju posebnu pažnju. S tim u vezi bitno je naglasiti značaj gradnje podmorskog kabla, potpisani ugovor o izgradnji Drugog bloka Termoelektrane, otpočinjanje i najavu gradnje drugih energetskih objekata manjeg kapaciteta i slično, budući da bi kroz njihovu realizaciju trebalo očekivati brojne multiplikativne efekte. Gradnja auto-puta, najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, sa više aspekata već daje pozitivne efekte.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 25.10.2016.