Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CBCG: Potpisan sporazum sa Evropskim bankarskim autoritetom


U Londonu je 23. oktobra 2015. godine, u sjedištu Evropskog bankarskog autoriteta EBA, potpisan sporazum o saradnji između tog autoriteta i supervizorskih autoriteta država regiona kojim ove zemlje stiču status ravnopravnog učešća u razmjenama informacija sa članicama EU, kada je u pitanju poslovanje i supervizija bankarskih sistema, naveli su iz Centralne banke Crne Gore.

To je rezultat višegodišnjih aktivnosti u okviru tzv. "Bečke inicijative 2" koji je bio usmjeren na razvijanje konkretnih aranžmana za saradnju između ovih zemalja i Evropskog bankarskog autoriteta.

Ovaj sporazum dobija na značaju kada se ima u vidu dominantno učešće banaka iz zemalja EU u vlasničkoj strukturi banaka koje posluju u Crnoj Gori. Ovim sporazumom obezbjeđuju se uslovi za cjelovito učešće predstavnika Centralne banke Crne Gore u svim bankarskim supervizorskim koledžima koje redovno organizuju supervizorski autoriteti za banke čije supsidijarne banke posluju u Crnoj Gori, saopštenno je iz CBCG-a.

Sporazumom su, pored Crne Gore, obuhvaćeni supervizorski autoriteti Srbije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Makedonije i Albanije.

Sporazum je u ime CBCG potpisao viceguverner za kontrolu bankarskog sistema, Velibor Milošević.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.10.2015.