Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA: Održana sjednica Savjeta za prava djeteta


 U Ministarstvu rada i socijalnog staranja, 23. oktobra 2015. godine, održana sjednica Savjeta za prava djeteta.

Na sjednici je razmatran nacrt Izvještaja Komitetu UN o primjeni Konvencije o pravima djeteta. Saglasno obavezama preuzetim potvrđivanjem Konvencije o pravima djeteta, Crna Gora kao država ugovornica, podnosi Komitetu za prava djeteta Drugi i treći kombinovani izvještaj o primjeni Konvencije o pravima djeteta za period 2010.-2015. godine.

Izvještaj sadrži pregled pravnog sistema Crne Gore u oblasti zaštite prava djece, pregled realizovanih aktivnosti i programa nastalih nakon dobijenih preporuka UN Komiteta za prava djeteta.

Cilj Izvještaja je da se ukaže na mjere i aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u cilju unapređenja prava djeteta i ujedno pokaže svoju odgovornost u implementaciji preporuka UN Komiteta.

Nastojali smo da kroz izvještaj ukažemo na napore koje je država uložila kako bi obezbjedila cjelovitost i koherentnost politike prema djeci, obezbijedila sprovođenje akcija i mjera u različitim oblastima javnog života i svim sektorima koji se bave djecom, navodi se u saopštenju.

U izvještajnom periodu smo radili na poboljšanju uslova za život, razvoj i socijalno uključivanje sve djece, s akcentom na osjetljive grupe djece, kako bi se svakom djetetu obezbijedila dostupnost različitih resursa i ravnopravnost u njihovom korišćenju.

Podaci koji su dobijeni i uvršteni u ovaj Izvještaj, ukazuju da je Crna Grora ostvarila napredak u pogledu integrisanja politika vezanih za djecu i prava djece u različitim segmentima društva, te da je unaprijeđen zakonodavni okvir zaštite prava djece u okviru kojeg su implementirani međunarodni standardi.

Tokom sastanka je Sanja Elezović, konsultantkinja na izradi nacrta Strategije zaštite od nasilja u porodici 2016-2020. godine, održala prezentaciju nacrta Strategije, koja je obuhvatila pravni osnov za izradu Strategije i ciljeve koji se žele postići njenom izradom.

Planirano je Vlada Crne Gore do kraja 2015. godine usvoji Strategiju zaštite od nasilja u porodici. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo rada i socijalnog staranja, 23.10.2015.