Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Ustavni sud razmatra neradnu nedjelju

26.09.2019.


Ustavni sud pokrenuo je pretpostupak povodom inicijative Unije poslodavaca da se ocijeni ustavnost i zakonitost dijela Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019 - dalje: Zakon) kojim se za najveći broj trgovina uvodi neradna nedjelja i državni i drugi praznici.

"U predmetu ocjene ustavnosti člana 35a Zakona u toku je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke neophodne za vođenje postupka i pribavljaju potrebna mišljenja i dokumentacija", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Izmjena zakona sa ovim dodatim članom usvojena je u julu ove godine, a on stupa na snagu 15. oktobra pa je prva neradna nedjelja za trgovce 20. oktobar. Inicijator ovakvog zakonskom rješenja bio je Odbor za trgovinu Privredne komore, dok je Unija poslodavaca pokrenula inicijativu za njegovo ukidanje na zahtjev tržnih centara, kojima prethodno nije prošao predlog da tržni centri budu izuzetak.

Trgovci iz odbora Privredne komore smatraju da se ukupan promet neće smanjiti već da će se sa nedjelje preliti na druge dana. Dok iz UPCG smatraju da je ovakvo rješenje neustavno i da krši slobodu preduzetništva, kao i da će izazvati smanjenje broja zaposlenih. Oni navode da sada radnici koji rade nedjeljom dobijaju druge slobodne dane.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Goran Kapor, 21.09.2019.


Naslov: Redakcija