Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O O PORESKOJ ADMINISTRACIJI: Poreska uprava odredila mjeru zabrane obavljanja djelatnosti za kod 11 poreskih obveznika


U skladu sa Akcionim planom za praćenje ljetnje turističke sezone, Poreska uprava intenzivno radi na praćenju regularnosti poslovanja poreskih obveznika tokom ljetnje turističke sezone, sa posebnim fokusom na primorskoj regiji i to sa aspekta inspekcijskog nadzora, registracije rezidentnih i nerezidentnih poreskih obveznika i naplate poreskih obaveza.

U periodu od 1. juna do 14. avgusta poreski inspektori izvršili su 2.005 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 323 pravnih lica i preduzetnika.

Po tom osnovu izdato je 468 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 722.100 €.

Za utvrđene nepravilnosti iz članova 87 i 88 Zakona o poreskoj administraciji ("Sl. list RCG", br. 65/2001, 80/2004 i 29/2005 - dr. zakon i "Sl. list CG", br. 20/2011, 28/2012 i 8/2015) i kod 11 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti do 90 dana, pečaćenjem objekata.

Samo u toku avgusta 2016. godine poreski inspektori su izrekli ovu mjeru sljedećim poreskim obveznicima:

Važno je istaći da je članom 88 Zakona o poreskoj administraciji propisano da će u toku inspekcijskog nadzora poreski inspektor obvezniku naložiti zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju do 90 dana pečaćenjem objekta ukoliko djelatnost obavlja tako da robu i usluge ne prati vjerodostojna dokumentacija od značaja za utvrđivanje poreza; izbjegava utvrđivanje i plaćanje poreza tako što ne uplaćuje dnevni pazar; izbjegava utvrđivanje i plaćanje poreza radnim angažovanjem lica koja nemaju zaključen ugovor o radu ili drugi akt o radnom angažovanju donesen u skladu sa propisima o radnim odnosima, kao i ako ta lica nisu, u skladu sa propisima, prijavljena nadležnom organu za obavezno socijalno osiguranje I što promet od prodaje roba i pružanja usluga ne registruje preko poreske registar kase ili na drugi zakonom propisani način.

S realizacijom intezivnih mjera inspekcijskog nadzora Poreska uprava nastaviće i u predstojećem periodu, uz oštre kaznene mjere u slučaju utvrđivanja neregularnosti u poslovanju, i to radi suzbijanja sive ekonomije i sankcionionisanja nelojalne konkurencije, a s krajnjim ciljem uspostavljanja većeg stepena poreske discipline na dugoročnom nivou i obezbjeđenja efikasne naplate budžetskih prihoda.

Izvor: Vebsajt Poreske uprave Crne Gore, 24.08.2016.