Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CBCG: Usvojen inovirani tekst Nacrt zakona o Centralnoj banci Crne Gore


Savjet Centralne banke Crne Gore analizirao je i ocijenio uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti, te zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, ocijenjeno je na 90. sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić.

Iz CBCG su saopštili da je Savjet usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za jun 2016. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2016. godini.

Analize su pokazale da je poslovanje banaka stabilno, solventno i likvidno i one su, na kraju juna, iskazale pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 14,1 milion eura.

Savjet je konstatovao da je nastavljen trend smanjenja nekvalitetnih kredita, kao i aktivnih i pasivnih kamatnih stopa.

"Nekvalitetni krediti su na kraju juna činili 11,8 odsto ukupnih kredita i bili su manji za 24,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite 7,98 odsto smanjena je za 1,03 procentna poena i prvi put od kada se statistički prati je pala na nivo ispod osam odsto, a na novoodobrene kredite, 6,72 odsto, je opala za 2,13 procentnih poena u odnosu na jun 2015. godine", navodi se u saopštenju.

Banke su u junu odobrile 121,0 miliona eura novih kredita, što je za 24,9 odsto više u odnosu na prethodni mjesec, dok su za prvih šest mjeseci tekuće godine odobrile 573,5 miliona eura novih kredita.

Savjet CBCG je usvojio inovirani Nacrt zakona o Centralnoj banci Crne Gore, nakon dobijenih komentara Evropske komisije.

Izvor: Vebsajt CdM, 25.07.2016.