Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne bi se računala četvrtina najgorih godina staža po primanjima. Minimalna penzija povećava se na 145 eura

26.06.2020.


Socijalni partneri su prije godinu i po usaglasili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju PIO. Ministar finansija Darko Radunović je nedavno na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju najavio da novi penzioni zakon neće biti usvojen ove godine jer ima veliki fiskalni uticaj i povećao bi budžetske rashode.

Najznačajnije novine planiranog zakona su da se ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne bi računala četvrtina najgorih godina staža po primanjima, kao i da se minimalna penzija povećava sa 128 na 145 eura.

Granica za odlazak u starosnu penziju za žene iznosiće 64, a muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade.

Tekst predloga zakona usaglašen je krajem 2018. godine, u burnoj raspravi kada je prijećeno i generalnim štrajkom.

Tada je očekivano da će njegova primjena početi u januaru 2019. Socijalni savjet je početkom juna prošle godine usvojio zaključak kojim se od Vlade traži da dogovoreni tekst zakona uputi u proceduru, da se usvoji 2019. i da počne primjena 2020.

Zbog neusvajanja ovog zakona na gubitku je 12 hiljada korisnika minimalne penzije, koji u ovom periodu gube 20 eura mjesečno jer njihova primanja nijesu povećana na dogovoreni nivo.

Ovo povećanje najnižih penzija na godišnjem nivou koštalo bi budžet Fonda PIO oko 2,8 miliona eura.

Odlaganje donošenja ovog zakona čeka i do dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Milorad Milošević, 20.06.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija