Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Venecijanska komisija preporučuje da upis prava na državno vlasništvo treba da se vrši samo poslije konačne administrativne sudske odluke

26.06.2019.


Venecijanska komisija objavila je na svom sajtu mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, sa nizom preporuka za unaprjeđenje predloženog zakonskog teksta.

Venecijanska komisija preporučuje da Predlog zakona jasno navede da promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Međutim, dodaje se, ovo ne bi trebalo da utiče na pravo države da nametne stroge uslove za korišćenje ove imovine za očuvanje i zaštitu kulturnog nasljeđa zemlje, uključujući i zahtjev da svaka izmjena imovine zahtijeva prethodno državno ovlašćenje.

U Mišljenju se navodi da razumiju zabrinutost crnogorske vlasti povodom vjerske imovine za koju postoji sumnja da je 1990-ih godina nasilno i nezakonito registrovana na vjerske zajednice.

"Tim prije što je država - po Članu 78 Ustava Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) - dužna da štiti prirodno i kulturno nasleđe. Venecijanska komisija u tom pogledu pozdravlja rješenja predložena u tom predlogu zakona koja se oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka", piše u Mišljenju.

Venecijanska komisija je u zaključcima dala niz preporuka među kojima i da upis prava na državno vlasništvo treba da se vrši samo poslije konačne administrativne sudske odluke.

Venecijanska komisija je preporučila i da se obave sveobuhvatne i efikasne konsultacije s javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica, što je važan uslov da se postigne što je moguće širi konsenzus o tom pitanju.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 24.06.2019.


Naslov: Redakcija