Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O SUDSKOM SAVJETU I SUDIJAMA: Predlog o produženju mandata članovima savjeta ustavan

26.06.2018.


Član Venecijanske komisije Filip Dimitrov izjavio je da je vladin prijedlog o produženju mandata članovima Sudskog savjeta ustavan.

Komentarišući podatak da se u posljednjih mjesec i po u Crnoj Gori oglasilo nekoliko pojedinaca koji smatraju da Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama nije u skladu sa Ustavom, Dimitrov je rekao da se o tome dosta raspravljalo.

"Zbog toga smo i bili toliko zainteresovani za detalje ovog rješenja, na način da se jasno definišu, kako bi se pridržavali ustavnih odredbi. Ustav predviđa produženje mandata za instituciju, a ne za osobe, a, ako uzmete u obzir i prihvatite ostale detalje koji garantuju da je ustavna odredba ispunjena, onda ne postoji kontradikcija između Ustava i ovih amandmana", ukazao je Dimitrov.

Kada se pokušava pronaći put iz potencijalne blokade, važno je, prema njegovim riječima, garantovati da nijedna strana neće zloupotrijebiti taj put.

"Kako vladajuća većina, tako ni opoziciona manjina. Balans je na ovaj način postignut", smatra Dimitrov.

Na pitanje da li se ovim zakonskim rješenjem ubuduće mogu izbjeći slične situacije, odgovorio je da se nada da će biti tako.

"Ideja je zapravo da se ovi mehanizmi anti-blokade koriste i obavežu za izlazak iz takvih situacija", istakao je Dimitrov.

Zaključke koje su donijeli biće proslijeđeni Vladi i vjeruje da će pomoći javnosti i implementatorima zakona.

Dimitrov je bio i na čelu tročlane delegacije Venecijanske komisije koja je početkom maja boravila u našoj državi, inače je sudija Ustavnog suda Bugarske.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 23.06.2018.


Naslov: Redakcija