Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Važeći Zakon ne odgovara novim zahtjevima za sprovođenje poljoprivredne politike u procesu pristupanja EU, posebno sa aspekta apsorpcije finansijskih sredstava koji proističe iz ovog procesa

26.06.2017.


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pokrenulo je projekat za izradu novih zakonskih i strateških dokumenata za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u Crnoj Gori, kako bi se i u ovoj oblasti stvorio dobar okvir za dalji razvoj poljoprivrede u skladu sa aktuelnom agrarnom politikom, potrebama poljoprivrednih proizvođača i novim zahtjevima u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Donošenje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Programom rada Vlade, planirano je za IV kvartal ove godine, a u toku je javni poziv Ministarstva za dostavljanje predloga za Nacrt zakona.

Projekat za izradu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu realizuje konzorcijum koji čine Geodetski zavod Celje, d.o.o. i Univerzitet Ljubljana, Biotehnički fakultet, uz saradnju konsultanata iz Crne Gore i Hrvatske. Na temu donošenja novog zakona u Podgorici je održan i prvi sastanak, kojem su pored ekspertskog tima iz Slovenije, prisustvovali predstavnici Ministarstva, opština, udruženja poljoprivrednih proizvođača i udruženja privrednika.

Na sastanku je istaknuto da je Crnoj Gori neophodan novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. list RCG", br. 15/92, 59/92, 27/94 - dr. zakon i "Sl. list CG", br. 32/2011), imajući u vidu da je važeći iz 1992. godine i da ne odgovara novim zahtevima za sprovođenje poljoprivredne politike u procesu pristupanja EU, posebno sa aspekta apsorpcije finansijskih sredstava koji proističe iz ovog procesa. Unapređenje propisa treba da doprinese i efikasnijem sprovođenju jednog od prioriteta Vlade da bolje valorizuje poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, kao resurs koji je prepoznat kao nedovoljno iskorišćen i potencijal za dalji rast poljoprivredne proizvodnje, investicija i zaposlenosti.

Eksperti su istakli da je poljoprivredno zemljište resurs, važan za proizvodnju hrane, zaštitu životne sredine, očuvanje kulturnih pejzaža kao i ruralnih područja i omogućavanje ekoloških funkcija. S obzirom da je poljoprivredno zemljište neobnovljiv resurs, jedan od ključnih zadataka novog zakona je i da obezbijedi njegovu pravilnu zaštitu od stalne konverzije u nepoljoprivredna zemljišta.

Kao osnovni ciljevi novog zakona postavljeni su:

• Hitna valorizacija poljoprivrednog zemljišta (uspostavljanje informacijskog LPIS sistema, obnova klasifikacije i metodologije za bonitiranje poljoprivrednog zemljišta);

• Zaštita poljoprivrednih zemljišta od svih vidova promjena namjene, različitih degradacija, zaštita od štetnih uticaja, zakisjeljavanja i drugih negativnih procesa;

• Prelazak na bonitiranje u cilju promjene poreske politike, određivanje osnove za zakup i za određivanje najboljih poljoprivrednih površina i promjenu namjena poljoprivrednog zemljišta i određivanje prihoda poljeprivrednih gazdinstava;

• Osnova za oporezivanje za neobrađivane površine;

• Mjere zaštite od daljeg usitnjavanja parcelne strukture i ukrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta;

• Obavezna identifikacija državnog zemljišta i određivanje osnove za zakup shodno određenoj metodologiji;

• Uvođenje mjera za bolju upotrebu zemljišta.

Sljedeća faza je raspisivanje Javnog poziva za učešće u radu Radne grupe za izradu zakona, za koje se očekuje veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, imajući u vidu da je ovo je jedan od najvažnijih zakona za dalju poljoprivrednu proizvodnju.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 24.06.2017.


Naslov: Redakcija