Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

DONIJETA STRATEGIJA RAZVOJA OPŠTEG SREDNJEG OBRAZOVANJA U CRNOJ GORI ZA PERIOD 2015-2020


Vlada je na sjednici održanoj 25. juna 2015. godine na prijedlog Ministarstva prosvjete donijela Strategiju razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori za period 2015-2020. godine sa Akcionim planom sprovođenja za period 2015-2016.

Strategija definiše prioritetne oblasti i stručno utemeljene ciljeve, mjere i aktivnosti za unapređivanje, osavremenjavanje i poboljšanje kvaliteta gimnazijskog obrazovanja u Crnoj Gori, koje pojedincima omogućava nastavak obrazovanja, profesionalno napredovanje i lični razvoj.

Strategija razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori odrediće dalji pravac razvoja gimnazijskog obrazovanja kroz definisanje prioriteta, ciljeva i mjera, čijom realizacijom će se unaprijediti kriterijumi upisa učenika u gimnazije, sagledaće se koncept nastavnog plana opšte gimnazije, koncept izbornih predmeta i specijalističke gimnazije. Strategija predviđa mogućnost otvaranja odjeljenja sportske gimnazije i odjeljenja gimnazije koja program realizuju na engleskom jeziku, kao i uvođenja e-učenja.

Realizacijom mjera predviđenih Strategijom razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori omogućiće se unapređenje kvaliteta procesa nastave i učenja kroz definisanje ishoda učenja, objektivnije će se sagledati postignuća učenika i definisati kriterijumi provjeravanja i ocjenjivanja, pospješiće se i unaprijediti mobilnost i učenika i nastavnika.

Strategija razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori namijenjena je učenicima, roditeljima/starateljima učenika, nastavnom i drugom osoblju u školama, školi i institucijama sistema, lokalnoj zajednici, organizacijama civilnog društva i kreatorima politika kako bi ostvarivali evropsku budućnost Crne Gore.

Strategiju razvoja opšteg srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori za period 2015-2020 možete preuzeti ovdje.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo prosvjete, 25.06.2015.