Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

KOMORA JAVNIH IZVRŠITELJA: Prijavićemo imovinu ukoliko Ustavni sud utvrdi da smo javni funkcioneri


Predsjednik Komore javnih izvršitelja, Siniša Mugoša, izjavio je da će javni izvršitelji prijaviti svoju imovinu ukoliko Ustavni sud donese odluku da se oni i notari smatraju javnim funkcionerima.

"Komisija za sprječavanje sukoba interesa je donijela odluku ko su javni funkcioneri. Notari i javni izvršitelji podnijeli su Ustavnom sudu žalbu za ocjenu zakonitosti tog akta. Komisija je svim javnim izvršiteljima proslijedila zahtjev da prijave svoju imovinu. Ukoliko se dokaže da smo javni funkcioneri i da treba da prijavimo imovinu, to ćemo i učiniti. Ne izbjegavamo zakonsku obavezu, ali svakako smatramo da nijesmo javni funkcioneri i da nemamo obavezu da prijavljujemo svoju imovinu", poručio je Mugoša.

Mugoša je istakao da su javni izvršitelji za nešto više od godinu dana postojanja tog instituta riješili preko 20.000 predmeta i naplatili više od 35 miliona eura potraživanja.

On je podsjetio da je prvih 13 javnih izvšitelja počelo sa radom 7. aprila prošle godine. Do sada je u imeniku javnih izvršitelja upisano njih 29, od ukupno 32, koliko je predviđeno zakonom. Ostala su tri nepopunjena radna mjesta, i to za opštine Kotor, Nikšić i Kolašin.

Kada su u pitanju optužbe na rad javnih izvršitelja, odnosno da oni otimaju imovinu i utjeruju dugove, Mugoša je istakao da su oni za veoma kratko vrijeme postojanja efikasnije sproveli izvršenje nego sudovi u posljednje dvije godine.

"Dali smo veliki doprinos i u poboljšanju budžetskih sredstava Crne Gore, budući da država ubira PDV od prihoda javnih izvršitelja, što nije bio slučaj kada su u pitanju bili sudski izršitelji i sudske takse, jer se za iste nije obračunavao PDV. Posebnu satisfakciju donosi i činjenica da je i pored negativne slike koja se u početku vezala za našu profesiju, veliki broj građana uvidio naš značaj i shvatio da javni izvršitelj radi u najboljem interesu stranaka", poručio je Mugoša.

Izvor: Vebsajt Portal analitika, 25.06.2015.