Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA PANEL DISKUSIJI "KAKO PROTIV KORUPCIJE U JAVNIM NABAVKAMA?": Zakon o javnim nabavkama ne reguliše kontrolu realizacije ugovora


Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. list CG", br. 42/2011, 57/2014 i 28/2015 - dalje: Zakon) nije adekvatno regulisano praćenje realizacije ugovora što pogoduje korupciji, ocijenjeno je na panel diskusiji "Kako protiv korupcije u javnim nabavkama?" u Kolašinu koju je organizovao Institut alternativa uz podršku holandske Ambasade.

Koordinatorka istraživanja u IA, Jovana Marović, kao još jedan problem u ovoj oblasti istakla je nedostatak odgovornosti za kršenje Zakona.

"Naime, ne postoji evidencija o tome koji naručioci su kršili Zakon tokom jedne godine, niti koja je vrsta prekršaja u pitanju. Kao primjer navodim to što se u godišnjem izvještaju Uprave za javne nabavke navode naručioci koji krše procenat korišćenja neposrednog sporazuma, ali i istraživanje Instituta alternativa pokazuje da je ovo samo na nivou uzorka, jer je broj prestupa mnogo veći. Ujedno, ni za ove naručioce nema podataka da li su sankcionisani za ovakvo postupanje", upozorila je ona.

Prema riječima, Farise Kurpejović, iz Uprave za javne nabavke, uloga ovog organa u borbi protiv korupcije je prevashodno preventivnog karaktera, pa je u tom smislu transparentnost postupka prepoznata kao ključan faktor.

"Međutim, kada je u pitanju objavljivanje podataka o postupcima javnih nabavki obveznika zakona na godišnjem nivou, nije u nadležnosti Uprave da provjerava podatke, već da samo objavi podatke koje joj dostave naručioci", pojasnila je ona.

Prema riječima, Toma Miljića, člana Državne komlisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Zakonom je predviđena velika odgovornost za službenike za javne nabavke.

"Neophodno je da se oni dobro upoznaju sa zakonskim odredbama, kao i podzakonskim aktima koji regulišu proces javnih nabavki", smatra on, ukazavši na veliki dio neiskorišćenih sredstava na godišnjem nivou, koji se usljed velikog broja predmeta nađu pred Komisijom i poništavaju u cjelosti zbog utvrđenih nepravilnosti u sprovođenju postupka.

Kao "najslabiju kariku" u sistemu javnih nabavki, Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje ocijenio je to što samo zaključenje ugovora i njegova realizacija podliježu inspekcijskom nadzoru.

"Dodatno je problematično što je obim posla prevelik za samo dva inspektora za javne nabavke u odnosu na ukupan broj obveznika primjene zakona – 621", dodao je Marić.

Izvor: Vebsajt CDM, 25.06.2015.