Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODOBRENO 28 MILIONA EURA DRŽAVNE POMOĆI: Najviše dobio Montenegro Airlines


Država je prošle godine odobrila 28 miliona eura državne pomoći, što je 0,83 odsto bruto domaaćeg proizvoda BDP, saopštio je predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta.

On je naveo da je najveći dio državne pomoći dobio nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines MA, kojem je odobreno 1,64 miliona eura kroz dokapitalizaciju.

Dodao je da postoji i državna pomoć koja je morala biti struktuirana na način što su aktivirane garancije Pobjedi i Primorki Bar, u vrijednosti od 3,7 miliona eura, odnosno 4,19 miliona eura.

Komisija, prema riječima Bajčete, trenutno nema zahtjeva za dodjelu državne pomoći.

On je saopštio i da je udio državne pomoći od 0,83 odsto BDP-u nešto viši od prosjeka u EU, koji iznosi 0,5 odsto.

Vlada je 25. juna 2015. godine usvojila strategije i akcione planove za pregovaračka poglavlja 11 i 13, koja se odnosne na poljoprivredu i ruralni razvoj i ribarstvo, čime je Crna Gora ispunila mjerila za otvaranje pregovora o njima.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da očekuje da će pregovori o tim poglavljima biti otvoreni na konferenciji koja je planirana za kraj godine.

On je saopštio da je cilj Strategije za pregovaračko poglavlje 11 da se definišu osnovne aktivnosti i prioriteti koje će crnogorska poljoprivreda polako ispunjavati do ulaska u EU.

"Cilj nam je povećanje produktivnosti crnogorskih poljoprivrednih proizvođača, jačanje kvaliteta i podizanje standarda proizvodnje. Cjenimo da turizam može biti važan pokretački motiv za razvoj poljoprivrede i da jačanje turističkih potencijala u Crnoj Gori može da pogura dodatni razvoj poljoprivredne proizvodnje", rekao je Ivanović.

On je dodao da su Strategijom i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 11 definisane mjere koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima iz nacionalnog budžeta.

"Stvoreni su i uslovi da se ide na usvajanje IPARD programa, gdje je već obezbjeđeno 39 miliona eura koji će biti poljoprivrednim proizvođačima biti na raspolaganju od naredne godine", naveo je Ivanović.

On je naveo da usvajanje Strategije i Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 13 omogućava bavljenje različitim vrstama izlova.

Vlada je usvojila i Prijedlog zakona o carinskoj službi, čime će se stvoriti zakonske pretpostavke za kvalitetnije ostvarivanje fiskalne uloge carinske službe.

Direktor Uprave carina, Vladan Joković, rekao je da se donošenjem tog zakona stvaraju pretpostavlje za uspostavljenje bezbjednosne uloge carinske službe u skladu sa zahtjevima evropskih carinskih propisa i efikasnije suzbijanja svih oblika i modaliteta obavljanja privrednih djelatnosti na načine koji odstupaju od legitimnih normi.

"Prijedlogom zakona je napravljen značajan korak u cilju poboljšanja rada carinske službe, što će biti značajan impuls modernizaciji te institucije i njenoj transpofrmacijai u efikasan i pouzdan servis", saopštio je Joković.

Izvor: Vebsajt CDM, 25.06.2015.