Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

EIB KREDITIRA CG SA 10 MILIONA EURA


Ministar finansija Radoje Žugić, potpisao je 25. juna 2015. godine u Luksemburgu, sa čelnicima Evropske investicione banke, ugovor o kreditu od 10 miliona eura za projekat vodosnabdjevanja i prečišćavanja otpadnih voda. Glavna tema razgovora bile su aktivnosti EIB u Crnoj Gori s ciljem podrške ekonomskom oporavku i pomoć zemlji za ulazak u Evropsku uniju, saopštili su iz EIB-a.

Ovo jeste dug, ali nije teret javnog duga, to je dominantno razvojna komponenta, odnosno, to se može nazvati promjena obilka kapitala iz kredita u prihodna osnovna sredstva, dakle u sredstva koja će odbacivati prihod i koja će se moći sama po sebi finansirati -, rekao je Žugić nakon potpisivanja ugovora.

On je pojasnio da su uslovi kredita više nego dobri – 25 godina je period vraćanja, grejs period je četiri godine, i prosječna kamatna stopa od oko 2.2 odsto.

Realizacija će stvoriti pretpostavke za dinamičniji privredni razvoj, unaprijediti javne usluge u oblasti ekologije, smanjiti rizik po javno zdravlje i povećati atraktivnost Crne Gore kao turističke destinacije. Naglašeno je da ovaj kreditni aranžman ne nosi sa sobom terete zaduženja, budući da predstavlja ulaganje u osnovni kapital i generiše prihode koji obezbjeđuju uredno servisiranje otplata.

Izvor: Vebsajt RTCG, 25.06.2015.