Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O CRNOGORSKOM DRŽAVLJANSTVU: Specijalno državno tužilaštvo provjerava određena počasna državljanstva


Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravilo je odluku Specijalnog državnog tužilaštva da provjeri način dodjele 82 počasna državljanstva za koje su ukazali da su sporna u smislu procedure koju propisuje Zakon o crnogorskom državljanstvu ("Sl. list CG", br. 13/2008, 40/2010, 28/2011, 46/2011 i 20/2014 - odluka US - dalje: Zakon).

Kako su najavili, nastaviće da prate rad Tužilaštva u vezi sa ovim pitanjem, ali će inicirati i komunikaciju sa novim ministrom unutrašnjih poslova, Goranom Danilovićem, kako bi mu direktno skrenuli pažnju na značaj ovog pitanja.

"CGO se ovim pitanjem bavi već skoro godinu dana i u okviru tih aktivnosti je objavljen spisak svih počasnih državljanstava koja su dodijeljena u Crnoj Gori, kao i dopuna istog sa podacima iz 2016. godine. Inicijalno je Tužilaštvo odbilo da se adekvatno odredi oko ovog pitanja i praktično bez ikakvih istražnih radnji prihvatilo obrazloženje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na što je CGO kroz zakonom utvrđene procedure ukazao višim instancama u Tužilaštvu", podsjetili su oni.

Prema njihovim riječima, najnoviji razvoj događaja budi nadu da će se utvrditi činjenično stanje, ali i ko je i na koji način u MUP-u primjenjivao Zakon i shodno tome procesuirati odgovorne koji su doveli do zloupotrebe odredaba Zakona.

"Time bi se povratio i potreban legitimitet institutu takozvanog počasnog državljanstva i prevenirale dalje manipulacije u ovom domenu. CGO je u prethodnoj godini podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužiocu, kao i Zahtjev za ukidanje rješenja za 82 počasna državljanstva MUP-u, iz razloga ništavosti istih. Međutim, to je naišlo na nerazumijevanje obje strane koje su odbile da preduzmu mjere i radnje kako bi se ovo pitanje dovelo u okvir zakonitosti. Naime, MUP je kao nadležni organ, prilikom donošenja rješenja za prijem u počasno državljanstvo, kreativno tumačio Zakon i dozvolio da pored tri lica koja su Zakonom definisana (Predsjednik države, Predsjednik Vlade i Predsjednik Skupštine) kao jedina lica koja mogu da predlože pojedinca za prijem u počasno državljanstvo uz mišljenje nadležnog organa dozvolili da prijedloge dostavljaju i oni koji Zakonom nijesu prepoznati u tom kapacitetu. Uz to, sva sporna rješenja su data bez adekvatnog objašnjenja prijema u državljanstvo što je jedna od zakonskih obaveza", zaključili su iz CGO.

Izvor: Vebsajt CdM, 25.05.2016.