Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SISTEMU UNUTRAŠNJIH FINANSIJSKIH KONTROLA U JAVNOM SEKTORU: U Skupštini CG u toku je proces uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole


U okviru stalnih i ukupnih napora za unapređenje rada i osnaživanje Službe Skupštine, naročito kroz primjenu mjera predviđenih Akcionim planom za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge, Skupština Crne Gore ostvarila je tokom 2016. godine dalje značajne rezultate u procesu ispunjenja standarda, važnih za unapređenje svog rada i uloge u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Otvaranjem Odjeljenja za internu reviziju u oktobru 2015. godine, u Službi Skupštine uspostavljen je sistem koji, između ostalog, kroz analizu obavljenih poslova treba da doprinese nezavisnoj i objektivnoj ocjeni ostvarenosti postavljenih planova i zadataka, sa ciljem da se unaprijedi kontrola potrošnje javnih sredstava, a time i transparentnost rada parlamenta.

Osim toga, u Službi Skupštine u toku je i proces uspostavljanja sistema finansijskog upravljanja i kontrole. Nakon što je polovinom januara 2016. godine usvojen Plan za unapređenje finansijskog upravljanja i kontrole, zaposleni zaduženi za uspostavljanje, sprovođenje i razvoj ovog sistema, koji uključuje i upravljanje rizicima, pohađali su više obuka i kurseva iz ove oblasti. U toku je i priprema knjige procedura koja će obuhvatiti sve aktivnosti Službe Skupštine, sa ciljem da se na jedinstven i unificiran način utvrde procedure neophodne za efikasno, racionalno i odgovorno trošenje budžetskih sredstava.

Planirano je da, do kraja ove kalendarske godine, u Službi Skupštine Crne Gore bude uspostavljen i implementiran cjelokupan sistem unutrašnjih finansijskih kontrola, koji će biti dodatno ojačan, čime će se ispuniti još jedan od značajnih evropskih standarda vezanih za rad parlamenta i sektora javne uprave uopšte, kao i obaveza utvrđena Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 73/2008, 20/2011, 30/2012 i 34/2014).

Izvor: Press služba Skupštine, 24.05.2016.