Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

Okrugli sto - Mapiranje ključnih rizika za korupciju u javnim nabavkama


Manjkavosti Zakona o javnim nabavkama ("Sl. list CG", br. 42/2011 i 57/2014 - dalje: Zakon), slabi antikorupcijski mehanizmi, nedovoljna transparentost, kršenje zakonskih normi bez podataka o prekršajnoj odgovornosti, te slabi kapaciteti za sprovođenje Zakona, ključni su problemi koji stvaraju prostor za korupciju u javnim nabavkama. Ovo je zaključak konsultativnog sastanka privrednika i predstavnika civilnog sektora, održanog 25. maja 2015. godine, na temu Mapiranje ključnih rizika za korupciju u javnim nabavkama, koji je organizovao Institut alternativa.

Sastanak je dio projekta Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama. Sastanku su prisustvovali i predstavnici radne grupe za izradu metodologije za rano otkrivanje koruptivnih radnji u javnim nabavkama. Učesnici su se složili da su sve faze postupka i sve nabavke velike vrijednosti  podložne korupciji, a poseban dio rasprave je bio posvećen problemima u sprovođenju javnih nabavki u zdravstvu.

Ukazano je na slabe kapacitete Uprave za inspekcijske poslove koja, po novim zakonskim rješenjima, kontroliše i postupke i ugovore o javnim nabavkama. I ostale nadležne institucije u ovoj oblasti imaju slabe kapacitete, dok je kod naručilaca, po pravilu, zaposlen samo jedan službenik za javne nabavke.

Manjak transparentnosti postoji zbog toga što portal javnih nabavki ne pruža pouzdane informacije, dok evidencija o naručiocima koji krše Zakon nije javna. Moguće je, dalje, pratiti stanje u oblasti isključivo na godišnjem nivou, budući da se izvještaj o javnim nabavkama obavljuje krajem maja, a da indikatori rezultata i uticaja u Akcionom planu za poglavlje 23 nisu dobro definisani.

Dodatan problem, kako je istaknuto, predstavlja nerealno planiranje, odnosno velika razlika između ugovorene i realizovane vrijednosti nabavki kod svih obveznika primjene Zakona, kao i učestale izmjene planova tokom jedne godine.

Zajednički je konstatovano da je potrebno dalje raditi na jačanju kontrolne uloge Skupštine u ovoj oblasti. Iako je Skupština tokom prošle godine intenzivnije bavila javnim nabavkama i organizovala nekoliko saslušanja, njihovi efekti su slabo vidljivi u praksi.

Izvor: Vebsajt RTCG, 25.05.2015.