Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O STRANCIMA: Iz Zakona je isključena Agencija za privremeno ustupanje radnika, što onemogućava efikasnije praćenje uplate poreza i doprinosa i suzbijanje sive ekonomije

26.04.2018.


Zakon o strancima ("Sl. list CG", br. 12/2018 - dalje: Zakon), koji je na snazi od 3. marta 2018. godine, pored novina koje omogućavaju jednostavnije procedure, sadrži i biznis barijere, kažu u Uniji poslodavaca.

Iz Zakona je isključena Agencija za privremeno ustupanje radnika, što onemogućava efikasnije praćenje uplate poreza i doprinosa i suzbijanje sive ekonomije.

U Uniji su zadovoljni kvotama za stranu radnu snagu, ali ne i podjelama po zanimanjima.

Smatraju da će one biti brzo popunjene, i da će se privrednici suočiti sa deficitom radne snage.

Takođe, smatraju da bi rokovi za odlučivanje po zahtjevima trebalo da budu kraći, naročito za djelatnosti sezonskog karaktera - poljoprivreda, građevinarstvo.

"Tražili smo da se rokovi za zapošljavanje stranaca skrati sa 20 na 10 dana, jer postoje grane privrede gdje treba urgentno reagovati", ukazala je Suzan Radulović iz Unija poslodavaca.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da Ministarstvo rada određuje kvote, te da su rokovi za odlučivanje svedeni na minimum, i najmanji su u regionu.

"To je rok od 20 dana, za sezonske radnike rok je sedam dana, a ostale za15 dana", navela je Milanka Baković iz MUP-a.

Dozvole za boravak i rad sezonaca od 2020. pribaljaće se u crnogorskim dipolomatsko-konzularnim predstavnistvima u državi porijekla, što je definisano evropskim direktivama.

"Imamo primjedbe poslodavaca o roku u kom se rješava zahtjev, oni ne mogu da rade i oni su na teret poslodavaca, u ovom slučaju oni će moći da dođu u Crnu Goru i rade istog trena", ukazala je Baković.

Iz MUP su prihvatili sugestiju Unije da se zaposleni na rukovodećim pozicijama izuzmu iz pravila koje propisuje da dozvola za privremeni boravak i rad prestaje da važi ako ta lica borave van Crne Gore duže od 30, odnosno 90 dana.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 25.04.2018.


Naslov: Redakcija