Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNI SUD VRHOVNI INTERPRETATOR USTAVA


Ustavni sudovi u nacionalnom okviru imaju važnu ulogu vrhovnog interpretatora Ustava, istaknuto je u razgovoru predstavnika Ustavnog suda Crne Gore i Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država SAD.

Delegacija Ustavnog suda Crne Gore, na čelu sa predsjednicom Desankom Lopičić, boravila je u studijskoj posjeti SAD u cilju razmjene iskustava sa sudijama i državnim zvaničnicima te države.

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, crnogorsku delegaciju primio je predsjednik Vrhovnog suda SAD Džon G. Roberts, kojem je Lopičić ukazala na bitne karakteristike crnogorskog pravnog sistema i evropsko kontinentalnog modela ustavnog sudstva u Crnoj Gori.

"Istaknuta je važna uloga ustavnih sudova, odnosno vrhovnih sudova, koji u nacionalnom okviru imaju ulogu vrhovnog interpretatora Ustava", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, tokom posjete SAD, delegacija Ustavnog suda je razmjenila iskustva i sa sudijama federalnih i državnih sudova, tužiocima i drugim zvaničnicima o pitanjima od značaja za efikasan pravni sistem.

U Njujorku se delegacija Ustavnog suda sastala se sa sudijom Apelacionog suda SAD za drugi okrug, Robertom D. Sakom, a u državi Delaver sa tužiocem SAD Čarlsom M. Oberlijem i sa sudijom Višeg suda okruga Nju Kastel, Pol. R. Valasom.

Crnogorska delgacija je u Doveru prisustvovala raspravama u predmetima koji se vode pred Vrhovnim sudom države Delaver, a posjeta Doveru završena je prijemom kod guvernera države Delaver, Džeka Alana Markela.

U Vašingtonu je crnogorska delegacija posjetila Apelacioni sud Okruga Kolumbija i sastala se sa predsjednikom tog suda Erikom T. Vašingtonom i sudijom Anom Blakburn Rigsbi.

"Posjeta SAD završena je sastancima u Ministarstvu vanjskih poslova u Vašingtonu, sa zamjenikom pomoćnika sekretara za evropske i evro-azijske poslove Hojt Brajan Jiom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona, Džejmsom A. Volšem", kaže se u saopštenju.

Posjetu je, od 9. do 18. aprila, organizovala Ambasada SAD u Podgorici - Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona INL.

Izvor: Vebsajt CdM, 25.04.2016.