Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNOJ POLICIJI: Omogućena je upotreba sredstava prinude samo u slučajevima kada komunalni policajac u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije protivpravni napad ili savlada otpor

26.03.2019.


Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, kojim se uvode ili razrađuju postojeća ovlašćenja za komunalne policajce.

Direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu u Ministarstvu javne uprave, Jadranka Vukčević, rekla je da su se određena rješenja iz Zakona o komunalnoj policiji ("Sl. list CG", br. 57/2014) koji je na snazi od 2014. godine u praksi pokazala kao neefikasna.

Kako je ukazala, izmjene i dopune se odnose na uvođenje novog i razradu postojećih ovlašćenja.

"Uvođenje novog ovlašćenja, kao što je upotreba ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom čiji je cilj da privremno onesposobi lice ne ostavljajujući posljedice može se upotrijebiti samo ako komunalni policajac procijeni da će njegova upotreba garantovati uspjeh u izvršenju službenog zadatka", saopštila je Vukčević.

Prema njenim riječima, razrađeno je postojeće ovlašćenje – naređenje koje se moglo dati samo usmeno.

Vukčević je objasnila da se novim predlogom predviđa da se naređenje može dati usmeno, pisano i putem medija.

Ona je podsjetila da se upozorenje, primjenom važećeg Zakona, moglo dati samo licu koje svojim ponašanjem narušava komunalni red.

"Predloženim zakonom je predviđeno da mjera upozorenja treba da predstoji samom prekršaju, odnosno da se primjenjuje u situaciji kada komunalni policajac ima osnovanu sumnju da određena osoba može ili se priprema da učini prekršaj", rekla je Vukčević, navodeći da je to jedna od preventivnih mjera.

Ona je ukazala da se predloženim izmjenama otklanjaju nedostaci u praktičnoj primjeni ovlašćenja koja se odnose na upotrebu sredstava prinude.

"Omogućena je upotreba sredstava prinude samo u slučajevima kada komunalni policajac u obavljanju poslova na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije protivpravni napad ili savlada otpor", saopštila je Vukčević.

Kako je dodala, posebno su izdvojene dodatne povrede službene dužnosti, kako bi se napravio adekvatan balans između ovlašćenja i odgovornosti.

"Ovim izmjenama i dopunama dodatno je unaprijeđen pravni okvir za organizovanje i djelovanje komunalne policije, što će doprinijeti jačanju efikasnosti rada komunalne policije, kako bi uspješno suzbijala nezakonite radnje i time doprinijeli vladavini prava na lokalnom nivou", zaključila je Vukčević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.03.2019.


Naslov: Redakcija